Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya Ikeavaruhuset skjuts upp – robotarna krånglar

2021 får IKEA-katalogen en ny form. Det blir den sista fysiska katalogen, och samtidigt blir det ännu ett att att nå ut digitalt - eftersom katalogen läses in som en fyra timmar lång podcast.
Det kommande varuhuset skjuts upp på obestämd tid.
Foto: Ikea
Här, i det automatiska lagret, ska robotar hjälpa kunder ta fram varorna. Men för stunden krånglar de så pass mycket att Ikea i Kållered inte kan öppna som planerat.
Foto: Ikea

Den 30 september var det tänkt att det nya Ikeavaruhuset i Kållered skulle slå upp portarna.

Men så blir det inte – faktum är att man i nuläget inte vet när det kommer kunna öppna.

Anledningen är att ”robotlagret” – det första i sitt slag på Ikea – inte levererar som önskat.

– Vi vill kunna erbjuda en hundraprocentig upplevelse och just nu är vi inte där, säger Mattias Hennius, pressansvarig på Ikea Sverige.

Bara några veckor innan den planerade öppningen stod det klart att det nya, toppmoderna varuhuset i Kållered inte ännu är till belåtenhet. 

Det handlar mer specifikt om det automatiserade lager som – i ”ta själv-lagrets” plats – kommer att plocka ihop varorna åt kunden med hjälp av robotar.

– Just det faktum att vi för allra första gången någonsin testar detta i varuhusmiljö har medfört utmaningar som vi inte kunnat räkna med. Det betyder att det automatiserade robotlagret i dag inte fullt ut levererar med den kvalitet som vi önskar. För att känna oss trygga i att vi verkligen kan erbjuda det vi vill har vi beslutat oss för att förlänga testperioden av lagret och flytta fram datumet för öppningen, säger Mattias Hennius, pressansvarig på Ikea Sverige.

Mattias Hennius är pressansvarig för Ikea Sverige.
Foto: Privat

”Blandade känslor”

Men något nytt datum finns i nuläget inte. Det kommer att kommuniceras, säger Hennius, när man känner sig trygg med att allt fungerar som det ska. Och det vet man alltså inte i nuläget.

– Självklart är det blandade känslor just nu. Vi har sett fram emot att få öppna den 30 september, men samtidigt vet vi att det kan bli så här när man jobbar med nya innovationer och driver utveckling. Vi vill kunna erbjuda en hundraprocentig upplevelse och just nu är vi inte där.

Enligt honom påverkas inte de anställda av den framskjutna premiären, och det nuvarande varuhuset i Kållered fortsätter att stå öppet.

Det kommande varuhuset är speciellt även på fler sätt. Planlösningen ser annorlunda ut med vad som kallats en ”stor aveny” som leder in till olika avdelningar. Det kommer också finnas ett öppet atrium med plats för socialisering eller arbete.

Vad får det här för ekonomiska konsekvenser för er?

– Eventuella kostnader får vi titta på i ett senare skede.  

SE MER: Man tog tupplur på Ikea – var efterlyst

UR ARKIVET: Hittades av personalen tidigt på morgonen i en säng.