Så här är det tänkt att Frihamnsområdet i Göteborg ska se ut om Håkan Cullberg får bestämma. Foto: Cullbergs arkitektkontor
Så här är det tänkt att Frihamnsområdet i Göteborg ska se ut om Håkan Cullberg får bestämma.  Foto: Cullbergs arkitektkontor

Nya idén för hamnen: en jättekub

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Med en vikingakub, ikonbyggnaden Vikning Green Centre, längst ute på Bananpiren vill arkitekten Håkan Cullberg sätta Göteborg på världskartan.
Det är kärnpunkten i hans friska vision, en utveckling av hela det outnyttjade Frihamnsområdet.
- Stockholms stadshus har gjort sitt som symbol - nu har vi en pinne i Malmö, säger Håkan Cullberg. I framtiden är det den här byggnaden som blir symbolen för Sverige.
I dag presenterade Håkan Cullberg sin vision om hur han vill exploatera Frihamnsområdet i Göteborg.
Han kallar sitt projekt Viking Green City. Längst ut på Bananpiren placerar han en kub med vikingamönster, allra längst ut finns en fotopunkt från vilken man ser hela den gamla och nya staden.

100 meter höga

Bakom Bananpiren reser sig en blandstad med många byggnader på 5-7 våningar med lägenheter, kontor, affärer och restauranger samt fler riktigt höga hus - vissa 30 våningar höga med en höjd på 100 meter. Det blir plats för 15 000 boende och arbetsplatser för 30 000 - 35 000 människor.
Ikonbyggnaden, den väldiga kuben som mäter 33 ggr 33 ggr 33 meter i sju våningar ligger på en upphöjd terrass. Inspirationen är hämtad från Yucatánhalvöns indiantempel.
- Mayaindianerna gjorde en vandring uppåt för att skåda gud. Vi går upp för att skåda de det nya Göteborg, säger han.

"Vill starta debatt"

På den mycket välbesökta presskonferensen backas Håkan Cullbergs vision upp av kommunalrådet Agneta Granberg (M) och fullmäktigeledamoten Anderts Flanking (C).
- Vill på det här sättet starta en debattt om stadens framtida utveckling, fjärran från motioner och detaljplaner, säger Anders Flanking.
Båda två lämnar Göteborgs fullmäktige efter valet och frågan är hur de då ska kunna stötta visionen.
- Det kan vi gör minst lika bra utanför fullmäktige, säger Agneta Granberg.
Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) är bekant med Håkan Cullbergs vision.
- Det är vackra bilder. Det finns många som har bra idéer, men nu måste vi börja i rätt ände med Centrala älvstaden, som ju Kommunstyrelsen behärskar och inte börja bestämma vilka hus vi ska bygga innan visionen är klar, säger hon i en kommentar till GT.
Åke Lundgren
Åke Lundgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER