Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya hoppet – efter mardrömsbilderna

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Parkeringen vid Nordby Shoppingcenter i Strömstad gapade ödsligt tom i förra veckan. Nu hoppas handlarna att det ska komma lite fler folk.
Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN
Förra veckan var det tomt på båtar i gästhamnen i Strömstad.
Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN
Handlarna i Strömstad väntar på att få tillbaka de norska besökarna.
Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN

Nu kan flera tusen norrmän få resa till Sverige igen.

Norska regeringen har lättat något på karantänsreglerna.

Den som har varit smittad och sjuk i covid-19 – och kan visa intyg på detta – får besöka grannlandet utan att behöva sitta i karantän efteråt, skriver norska Din side. 

– Vi hoppas det ska komma folk, men jag har inga stora förhoppningar tyvärr. Jag tror det ska mer till, säger Heidi Caroline Nyström, ordförande i Strömstads Köpmannaförening.

Gränshandeln mot Norge har drabbats hårt under coronapandemin. Varuhusen vid norska gränsen har till största delen norska kunder som brukar komma och storhandla på den svenska sidan.

I mitten av mars stängde Norge sina gränser och köpcentrum och butiker har sedan dess upplevt ett stort tapp.

Butikerna inne i Strömstad har förlorat runt 80 procent av sin omsättning, förklarar Heidi Caroline Nyström som är ordförande i Strömstads Köpmannaförening och ägare till butiken Ditt o Datt.

– Det är tungt. Det är en overklighetskänsla. Många har problem att klara sig. Någon har förlorat så mycket som 95 procent av sin omsättning. Själv driver jag en liten butik med min make. Vi ska nog komma igenom krisen. Jag är mer bekymrad för andra som nyligen startat, unga människor i etableringsfasen, säger hon.

Heidi Caroline Nyström hoppas på att de norska kunderna snart hittar tillbaka till Strömstad. Hon och maken Willy Lysell äger själva en butik i stan.
Foto: Privat
Bilder från ett öde Strömstad i förra veckan.
Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN
Bilder från ett öde Strömstad i förra veckan.
Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN
Bilder från ett öde Strömstad i förra veckan.
Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN
Bilder från ett öde Strömstad i förra veckan.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare sjuka slipper karantän

Norska regeringen har nyligen beslutat om nya karantänsregler, skriver Din Side som ges ut av norska Dagbladet. Dessa trädde i kraft 7 maj och skulle kunna betyda en liten lättnad för gränshandeln i Sverige.

De uppdaterade reglerna innebär att de 14 dagar i karantän som tidigare krävdes i Norge efter att en person varit i nära kontakt med en smittad eller återvänt från utlandet nu är tio dagar.

Dessutom beviljas undantag från karantän i sex månader för personer som har gått igenom en covid-19-infektion, uppger Din Side. 

Det måste dock kunna styrkas via ett godkänt laboratoriesvar att man genomgått sjukdomen.

Tidningen skriver att fler än 8 000 personer i Norge hittills bekräftats smittade av coronaviruset och att nio av tio nu är friskskrivna.

För de som är friska och kan visa papper på att de varit provtagna och smittade ska det då vara fritt fram att åka till Sverige och återvända igen utan att behöva sitta i karantän.

Det handlar alltså om cirka 7 000 norrmän som kan resa till Sverige, skriver Din Side.

– Det kanske kan komma lite mer folk, men vi har inte märkt något ännu. I går lördag var det strålande väder men nästan inget folk i stan. Jag har inga stora förhoppningar ännu tyvärr. Jag tror att det ska mer till för att det ska komma fler kunder, säger Heidi Caroline Nyström.

Nordby i Strömstad är ett av de shoppingcenter som drabbats hårt av den uteblivna gränshandeln under coronapandemin. Så här såg det ut i fjol, innan coronavirusets utbrott.
Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN

Olav Thon: ”Spelar ingen roll”

Hon konstaterar att norska regeringen ska hålla flera presskonferenser under kommande vecka.

– De nuvarande restriktionerna gäller till och med 15 maj. Vi väntar med spänning vad de har kommit fram till nu. Självklart vill vi ha besökare och att gränsen öppnas så vi får i gång näringslivet och turismen för att vi ska överleva i kommunen. Men samtidigt finns en rädsla för att få in viruset. Strömstad har varit nästan förskonat hittills, säger Heidi Caroline Nyström.

Norrmannen Olav Thon äger flera av de stora köpcenter i Sverige som lever på gränshandeln. Han säger till Nya Wermlands-Tidningen att han anser att gränserna bör öppnas igen så snart som möjligt, under maj månad.

– Att hålla de stängda ger otroligt liten effekt. Det spelar ingen roll. Coronaviruset bryr sig inte om landgränser, säger han till tidningen.

Den norske fastighetsmiljardären Olav Thon, 96, äger flera shoppingcenter i Sverige.
Foto: BJÖRN LINDSTEN
Norges statsminister Erna Solberg.
Foto: MARIUS GULLIKSRUD/STELLA PICTURES

Olav Thon menar att det nuvarande läget innebär en katastrof för handelsorterna längs gränsen.

 – Och snart kommer semestern då mängder av norrmän normalt åker till Västkusten och Värmland eller till sina sommarstugor. Då kan vi inte ha en fortsatt stängd gräns, säger han till NWT.

TV: Norska hälsodirektören om Sveriges strategi

Norska hälsodirektören: ”Vi har mycket att lära av Sverige”