Intresseorganisationen Göteborgskooperativet för Independent Living står bakom den gula lappen som sätts på felparkerade bilar. Foto: Caroline Ahlbäck BräutigamIntresseorganisationen Göteborgskooperativet för Independent Living står bakom den gula lappen som sätts på felparkerade bilar. Foto: Caroline Ahlbäck Bräutigam
Intresseorganisationen Göteborgskooperativet för Independent Living står bakom den gula lappen som sätts på felparkerade bilar. Foto: Caroline Ahlbäck Bräutigam
Förhoppningsvis blir folk upplysta och ger fan i att missbruka platserna i fortsättningen, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på organisationen. Foto: Caroline Ahlbäck BräutigamFörhoppningsvis blir folk upplysta och ger fan i att missbruka platserna i fortsättningen, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på organisationen. Foto: Caroline Ahlbäck Bräutigam
Förhoppningsvis blir folk upplysta och ger fan i att missbruka platserna i fortsättningen, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på organisationen. Foto: Caroline Ahlbäck Bräutigam

Nya gula lappen sätts på felparkerade bilar

Publicerad

Har du ställt bilen på en handikappsplats utan tillstånd?

Då kan du mötas av en helt ny typ av gul lapp under vindrutetorkaren.

– Förhoppningsvis blir folk upplysta och ger fan i att missbruka platserna, säger Anders Westgerd som företräder en organisation för funktionsnedsatta.

Hjärtat åker upp i halsgropen.

Svetten börjar rinna.

Du kan redan känna svedan i plånboken.

Många bilister vet hur det känns att närma sig sin parkerade bil och se den där lysande gula lappen sitta fastklämd under torkarbladet.

Nu kan du dessutom åka på en helt ny typ av "parkeringsbot". Intresseorganisationen Göteborgskooperativet för Independent Living (GIL) står bakom idén som syftar till att ge en tankeställare till de som felaktigt parkerar på platser markerade med handikappsymbol.

Om du saknar tillstånd kan du med andra ord mötas av den nya gula lappen och (förhoppningsvis, menar GIL) lära dig en läxa. Det är med andra ord inte en riktig parkeringsanmärkning.

Varnar för böter

"Hoppla! Det verkar som om du har parkerat där du inte borde. Att parkera på en plats för rörelsehindrade, men inte uppvisa giltigt p-tillstånd, kostar den lata/bekväma/ouppmärksamma ca 1000 kronor i böter."

Så inleds texten på den nya parkeringsanmärkningen. Vidare förklaras att en sådan felparkering kan innebära stora besvär för personer med rörelsehinder – oavsett hur kort tid ärendet tar.

"Så, lägg fram ditt tillstånd nästa gång eller var en schysst en och låt platserna för rörelsehindrade vara till dem som verkligen behöver dem!", står det på lappen.

Avslutningsvis påpekas på lappen att man behöver ett särskilt tillstånd för att parkera på en plats som är skyltad med handikappsymbol. Tillståndet, som är personligt, måste vara placerat innanför bilens framruta och vara läsbart utifrån.

Anders Westgerd: "Missbrukas ofta"

I ett inlägg på Facebook avslutar intresseorganisationen GIL med en tydlig markering:

"Parkeringstillståndet är inte en social förmån utan ett undantag som syftar till att göra samhället tillgängligt för alla."

Anders Westgerd, verksamhetsledare på intresseorganisationen, är själv rullstolsburen och vet hur frustrerande det är när handikappsplatser missbrukas.

– Parkeringsplatserna missbrukas ofta. Det vi har fokuserat på är att individer använder dessa p-platser av ren lathet. Förhoppningsvis blir folk upplysta och ger fan i att missbruka platserna i fortsättningen, säger han.

Organisationens gula lappar skickas ut till de som frivilligt vill bidra till aktionen genom att sätta fast dem på bilar som parkerat fel.

– De har beställts från runtom i landet, vi har redan skickat ut ett trettiotal personer. Nu får minsann missbrukare passa sig.

 

Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER