Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya gula lappen sätts på felparkerade bilar

Intresseorganisationen Göteborgskooperativet för Independent Living står bakom den gula lappen som sätts på felparkerade bilar.
Foto: Caroline Ahlbäck Bräutigam
Förhoppningsvis blir folk upplysta och ger fan i att missbruka platserna i fortsättningen, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på organisationen.
Foto: Caroline Ahlbäck Bräutigam

Har du ställt bilen på en handikappsplats utan tillstånd?

Då kan du mötas av en helt ny typ av gul lapp under vindrutetorkaren.

– Förhoppningsvis blir folk upplysta och ger fan i att missbruka platserna, säger Anders Westgerd som företräder en organisation för funktionsnedsatta.

Hjärtat åker upp i halsgropen.

Svetten börjar rinna.

Du kan redan känna svedan i plånboken.

Många bilister vet hur det känns att närma sig sin parkerade bil och se den där lysande gula lappen sitta fastklämd under torkarbladet.

Nu kan du dessutom åka på en helt ny typ av "parkeringsbot". Intresseorganisationen Göteborgskooperativet för Independent Living (GIL) står bakom idén som syftar till att ge en tankeställare till de som felaktigt parkerar på platser markerade med handikappsymbol.

Om du saknar tillstånd kan du med andra ord mötas av den nya gula lappen och (förhoppningsvis, menar GIL) lära dig en läxa. Det är med andra ord inte en riktig parkeringsanmärkning.

Varnar för böter

"Hoppla! Det verkar som om du har parkerat där du inte borde. Att parkera på en plats för rörelsehindrade, men inte uppvisa giltigt p-tillstånd, kostar den lata/bekväma/ouppmärksamma ca 1000 kronor i böter."

Så inleds texten på den nya parkeringsanmärkningen. Vidare förklaras att en sådan felparkering kan innebära stora besvär för personer med rörelsehinder – oavsett hur kort tid ärendet tar.

"Så, lägg fram ditt tillstånd nästa gång eller var en schysst en och låt platserna för rörelsehindrade vara till dem som verkligen behöver dem!", står det på lappen.

Avslutningsvis påpekas på lappen att man behöver ett särskilt tillstånd för att parkera på en plats som är skyltad med handikappsymbol. Tillståndet, som är personligt, måste vara placerat innanför bilens framruta och vara läsbart utifrån.

Anders Westgerd: "Missbrukas ofta"

I ett inlägg på Facebook avslutar intresseorganisationen GIL med en tydlig markering:

"Parkeringstillståndet är inte en social förmån utan ett undantag som syftar till att göra samhället tillgängligt för alla."

Anders Westgerd, verksamhetsledare på intresseorganisationen, är själv rullstolsburen och vet hur frustrerande det är när handikappsplatser missbrukas.

– Parkeringsplatserna missbrukas ofta. Det vi har fokuserat på är att individer använder dessa p-platser av ren lathet. Förhoppningsvis blir folk upplysta och ger fan i att missbruka platserna i fortsättningen, säger han.

Organisationens gula lappar skickas ut till de som frivilligt vill bidra till aktionen genom att sätta fast dem på bilar som parkerat fel.

– De har beställts från runtom i landet, vi har redan skickat ut ett trettiotal personer. Nu får minsann missbrukare passa sig.


Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​