Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya domen efter brand- attacken mot synagogan

Övervakningskameror fångade attacken mot synagogan i slutet av förra året.
Foto: Polisen
Tingsrättens dom överklagades till hovrätten i juli.
Foto: HENRIK JANSSON

I juni dömdes tre män för att ha attackerat synagogan i Göteborg med brinnande föremål.

Männen dömdes till fängelse för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse.

Nu har hovrättens dom fallit mot en av dem.

Hans tvååriga fängelsestraff kvarstår, men till skillnad från tingsrätten anser inte hovrätten att han ska utvisas ur landet efter avtjänat straff.

Tolv maskerade män gick till attack med brinnande föremål mot synagogan i Göteborg under kvällen den 9 december i fjol – tre åtalades.

Och i juni i år dömdes de för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse.

En av männen dömdes till fängelse i två år och utvisning. De övriga två dömdes till fängelse i två år respektive ett år och tre månader. Rätten ansåg att också de hade blivit utvisade på grund av det allvarliga brottet, men att de har ”en form av flyktingstatus” som förhindrar det.Samtliga överklagade domen till hovrätten, men två av dem drog senare tillbaka sin sådan.

Därför var det bara mot en av dem som hovrättsdomen föll på onsdagen.

Det var i december i fjol som synagogan i Göteborg sattes i brand.
Foto: HENRIK JANSSON

Det gäller mannen som dömdes till två års fängelse och utvisning. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom, men mildrar mannens straff genom att upphäva beslutet om utvisning. 

– Vi är nöjda med att utvisningen har hävts, säger mannens advokat Sina Safashad.

Mannen har sina rötter i Palestina, men hovrätten anser inte att det är säkert att utvisa honom dit.

Åklagaren ville skärpa straffen

I domen skriver hovrätten:

"Hovrätten konstaterar att NN har gjort sig skyldig till grovt olaga hot med motiv att kränka medlemmarna i judiska församlingen, men att gärningen även kan uppfattas som ett allvarligt politiskt brott riktat mot andra judar. Med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken och till den osäkra situation som råder både vid gränsövergångarna till Gaza och Västbanken och i själva områdena anser hovrätten att det finns skälig anledning att befara att NN grundläggande mänskliga rättigheter inte skulle vara tryggade om han utvisas till Palestina. Hovrätten avslår därför åklagarens utvisningsyrkande. Tingsrättens dom ska alltså ändras i enlighet med detta".

Även åklagare Stina Lundqvist överklagade tingsrättens dom för att få männen att dömas för grov mordbrand eller försök till grov mordbrand. Något som alltså inte blev fallet.

Hovrätten ansluter sig till tingsrättens bedömning att de anser att det inte är bevisat att bränderna som facklorna gav upphov till hade kunnat utgöra en fara för människor eller att det var fara för omfattande förstörelse av egendom. Därför kunde männen inte dömas för grov mordbrand eller försök till grov mordbrand vilket de åtalades för.

Åklagare Stina Lundqvist.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

Hovrätten instämmer också med tingsrättens bedömning att motivet bakom attacken grundas i att den amerikanske presidenten Donald Trump bara några dagar innan hade tillkännagett flytten av USA:s ambassad till Jerusalem 

Därför uppfattas attacken som en hämndaktion mot Israel och att medlet för att hämnas var att kränka församlingsmedlemmarna.

Tingsrätten: Ett hatbrott

Enligt domen har gärningen utgjort ett hatbrott och det gör att strafftiden satts högre än vad som annars hade blivit fallet. Tingsrätten konstaterade att brottets syfte har varit att ”hota, skada och kränka den judiska folkgruppen”.


LÄS MER: Tre döms till fängelse för brandattack mot synagoga 


– Med det menar man att syftet med gärningen har varit att kränka en folkgrupp, det vill säga den judiska befolkningen och deras religion, sa kammaråklagare Stina Lundqvist i samband med att åtalet lämnades in.

GT har utan framgång sökt åklagaren Stina Lundqvist.