Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya DNA-träffarna – 27 år efter Helenas försvinnande

Helena försvann efter en utekväll i Mariestad för nästan 27 år sedan. Foto: PRIVAT / OKÄND
Polisen kan ha nått ett genombrott i fallet med Helena Andersson. Foto: Privat/Okänd

Polisen kan ha nått ett genombrott i fallet med Helena Andersson, som försvann i Mariestad för 27 år sedan.

DNA från tre personer – två män och en kvinna – har nu hittats på Helenas skor, avslöjar P4 Skaraborg.

– Om det är någon okänd som man kan identifiera då blir det ju intressant och finns personen eller vederbörande i registret så får man ju träff, säger Lars Johansson, kriminalkommissarie på roteln för grova brott i Skaraborg, till P4.

Helena Andersson har varit försvunnen sedan natten mot den 14 juni 1992. Spåren efter henne slutar efter en utekväll på Stadshotellet i Mariestad.

Hennes sandaler och ringar hittades i närheten av föräldrahemmet dagen därpå, men ingen – förutom gärningsmannen eller gärningsmännen – vet vad som hänt med Helena.

Fallet har hela tiden bedrivits som en mordutredning och flera personer har varit misstänkta. I slutet av förra sommaren skickades Helenas skor och en av hennes ringar på analys till NFC, nationellt forensiskt centrum. 

Skorna som undersökts på NFC. Foto: MATS ÖFWERSTRÖM / SVERIGES RADIO

Resultaten har nu kommit och DNA-analysen från skorna skulle kunna leda till ett genombrott i den snart 27 år gamla utredningen, avslöjar P4 Skaraborg och reportrarna Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström.

Tre DNA-profiler på skon 

Tre olika DNA-profiler har hittats på skon – ingen av dem matchar den man som just nu är skäligen misstänkt i ärendet. Han syntes inne på stadshotellet i Mariestad, iklädd pilotglasögon, tillsammans med Helena den aktuella kvällen. Mannen nekar i förhör till brott och säger att han inte minns exakt vad han gjorde den aktuella natten. 

De nya fynden kan leda till att misstankarna mot mannen tas bort, men han är inte helt avförd från utredningen, enligt Lars Johansson, kriminalkommissarie på roteln för grova brott vid polisen i Skaraborg.

Två av DNA-spåren är från män och ett är från en kvinna.

– Vi har fått ett muntligt besked att de har gjort vissa fynd på dem. Jag vet att det är något spår, DNA-struktur från en kvinna och något från någon man, säger Lars Johansson till P4 Skaraborg.

Lars Johansson är kriminalkommissarie på roteln för grova brott vid polisen i Skaraborg. Foto: JOHAN RONGE

Utesluter inte familjespårning

Det kvinnliga DNA-spåret skulle kunna komma från Helena själv och det pågår just nu en spårsökning på NFC om någon personerna vars DNA hittats på skon finns i polisens register.

– Om det är någon okänd som man kan identifiera då blir det ju intressant och finns personen eller vederbörande i registret så får man ju träff. Annars får man ju hypotetiskt sett börja topsa då för att se om man tycker att spåren är så pass viktiga i utredningen, säger Lars Johansson till P4 Skaraborg. 

Helena har varit försvunnen sedan natten mot den 14 juni 1992. Foto: - - / GT ARKIV, 225 905

Sedan årsskiftet finns möjligheten för polisen att göra en så kallad familjespårning, något som ledde till att den brutala våldtäkten på en åttaårig flicka i Billdal utanför Göteborg 1995 kunde klaras upp. Den så kallade Billdalsmannen dömdes nyligen till sex års fängelse för brottet. 

Kriminalkommissarien Lars Johansson utesluter inte att den metoden kan komma att användas också i det här fallet.

– Det är väl en möjlighet, en hypotetisk möjlighet. Svar ja, säger han till P4.