Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya direktiven slår hårt mot krögarna

Andreas Harrysson, krögare i Göteborg som kämpar för att rädda sin verksamhet. ”Jag kämpar med näbbar och klor”, säger han.Foto: Privat

Göteborgs krögare sliter hårt för att försöka klara sig genom coronakrisen.

På tisdagen kom nya restriktioner för restauranger, kaféer och barer.

– Jag kämpar allt jag har med näbbar och klor för att kunna behålla personalen. Det är mitt största fokus nu, att överleva det här med min personal, säger Andreas Harrysson som bland annat äger krogarna Tranquilo och Barabicu i Göteborg.

På tisdagen gav regeringen besked om nya restriktioner för att begränsa smittspridningen av coronaviruset. Föreskrifterna innebär att det bara är tillåtet med bordsservering på restauranger, kaféer, nattklubbar och barer. Ingen försäljning över bardiskar får ske.

”Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra och får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning”, uppger Folkhälsomyndigheten.

– Situationen är så klart oerhört tuff just nu. Vi har haft mer än en halverad omsättning den senaste tiden. Men vi har inget annat val än att vara flexibla och anpassa oss efter vad som presenteras för oss, säger Andreas Harrysson, ägare till krogarna Tranquilo, Barabicu, Zammenhof och cocktailbaren Stranger. 

– Där vi var innan, med korttidspermitteringar och halverad omsättning, kändes det ändå som att det fanns ett litet hopp att kunna hålla oss flytande. I morgon (läs onsdag) ska vi ha ett ledningsmöte och se hur vi tacklar de nya förutsättningarna. Först ramlar man bara ner i sorg och oro, och sedan blir man taggad för att lösa detta, för att kunna fortsätta ha krogarna kvar när den här tiden är över, fortsätter han.

Så här såg det ut på Barabicu för ett antal år sedan.Foto: ANDERS YLANDER

Kämpar med näbbar och klor

Andreas Harrysson säger att han kämpar ”med näbbar och klor” för att kunna behålla personalen:

– Mitt största fokus är att överleva detta tillsammans med min personal.

Han konstaterar att de flesta av hans krogar har både barförsäljning och sittande restaurangplatser i olika grad.

– Samtidigt som vi får en minskad försäljning kommer arbetsbördan att bli större. Kanske kan vi införa någon form av app-lösning, men vi ligger långt ifrån en sådan lösning i dag. 

Andreas Jakob och hans bror Mattias Jakob driver åtta krogar i Göteborg under konceptet Ölstugan Tullen.

De har redan ett befintligt system för bordsservering som kommer att införas på alla restauranger redan under onsdagen.

Ölstugan Tullen.Foto: OKÄND

Det nya systemet innebär att det vid varje bord kommer att finnas en så kallad QR-kod som gästerna scannar med sin mobiltelefon. 

– Koderna är unika för varje bord. Via koden kommer gästen in på menyn och beställer det han eller hon vill ha. De betalar med swish och sedan skickas beställningen till baren, där bongen förbereds och så går mat och dryck ut till bordet, förklarar Andreas Jakob.

Vill göra det bästa av situationen

När de nya restriktionerna offentliggjordes på tisdagen drogs ett intensivt arbete i gång, vilket även GP har skrivit om.

– Vi har jobbat med det på en av våra krogar, Ölstugan Lejonet på Friggagatan, som ett försök. I dag har en person i vår ledningsgrupp arbetat med detta så att vi ska vara färdiga att kunna dra i gång det på alla barer i morgon, förklarar Andreas Jakob på tisdagskvällen.

Precis som Andreas Harrysson pratar Andreas Jakob mycket om oron för personalen.

Andreas och Mattias Jakob sätter i gång direkt med ett nytt beställningssystem på sina barer i Göteborg efter beskedet om nya restriktioner.Foto: Privat

– Vi vill kämpa på och göra det bästa av situationen och undvika att varsla personal. Jag och min bror kommer att vara de som plockar ut lön sist i företaget i de här tiderna. Det är vår inställning, säger han.

När det gäller bufféservering är det fortsättningsvis tillåtet, meddelar Folkhälsomyndigheterna i sina föreskrifter. Men trängsel och köer får inte förekomma utan gästerna ska hålla avstånd.

”Skittråkigt”

Krögaren och stjärnkocken Mats Nordström driver flera lunchrestauranger i Göteborg, bland andra Vällagat, Ulle&Vi, restaurang Felicia och Gaffelkonst (tillsammans med Ulrika Forssell).

– Vad jag har gjort för att tackla de nya reglerna är att ha köpt svart och gul tejp som ska användas på golvet för att visa gästerna hur de håller rätt avstånd i kön, säger han.

Mats Nordström, krögare och stjärnkock, har köpt tejp för att märka golvet så att kunderna håller avståndet på hans lunchrestauranger.Foto: Privat

Tidigare har restaurangerna haft bufféservering men från och med nu lägger personalen upp maten på varje tallrik.

Mats Nordström konstaterar att den senaste veckan varit den värsta i hans liv, med allt från en länge planerad drömresa som inte blir av till förhandlingar med facket, uppsägningar och personalfrågor, tappade event och stängning av en krog (på Volvo AB:s huvudkontor i Lundby).

– Det är skittråkigt det här. Men det är inte mer synd om oss krögare än vad det är om de anställda. Vi kan bara kämpa, säger han.

TV: Senaste nytt om coronaviruset