Fyra månader efter drömbröllopet i Konsthallen i Göteborg tittar Nathalie och Fredrik Roos fortfarande på sin bröllopsfilm flera gånger i veckan. Foto: Alexandra Kentsdottir
Fyra månader efter drömbröllopet i Konsthallen i Göteborg tittar Nathalie och Fredrik Roos fortfarande på sin bröllopsfilm flera gånger i veckan. Foto: Alexandra Kentsdottir

Nya bröllopstrenden –
proffsfilmarna tar över

Publicerad

Hollywood kryper allt närmare. Nu duger inte längre mobilen eller pappa med videokamera när det är dags för bröllop. Allt fler brudpar hyr in proffsfilmare till sin stora dag.

– Jag och min man gifte oss i september. Men vi tittar fortfarande på vår bröllopsfilm flera gånger i veckan, berättar Nathalie Roos från Göteborg.

2015 kan bli året när bröllopsfilmer slår igenom.

– Det är definitivt en uppåtgående trend. Och boomar det inte i år blir det 2016, säger Claes-Åke Hultin, ansvarig för bröllopsmässan i Göteborg den 14-15 februari.

Nathalie Roos och hennes man gifte sig i Konsthallen i Göteborg.

– Vi hade bokat en bröllopsfotograf i god tid, men när jag googlade på internet såg jag att många gjort jättefina bröllopsfilmer. Och även om det inte var så vanligt i Sverige ännu tänkte jag att en sådan skulle vi verkligen vilja ha! Tänk att få visa den för barn och barnbarn så småningom!

– Min syster som gifte sig några år innan oss sa direkt att hon ångrade att hon inte gjort en likadan film, men då fanns det ju inte!

Flera gånger i veckan

Bröllopsfilmen gör att man kan uppleva sin bröllopsdag om och om igen, menar Nathalie.

– Våra två filmare var med hela dagen, från tidigt på morgonen till sent på kvällen. En filmade mig när jag gjorde mig i ordning och den andra filmade min man Fredrik. Så kunde jag i efterhand vara med när han förberedde sig för vårt bröllop, fast jag inte var där i verkligheten! Fredrik och jag kollar fortfarande på den här filmen flera gånger i veckan!

Nathalies och Fredriks bröllop filmades av de två systrarna Alexandra och Silja-Marie Kentsdottir. De är utbildade på högskolan i Halmstad, flyttade sedan till Göteborg, men har precis flyttat vidare till Stockholm.

Det var när hon och systern satt och kollade på Youtube en dag som upptäckte de alla bröllopsfilmer och hittade sin nisch.

– Bröllopsfilmer är något mitt emellan företagsfilmer och musikdokumentärer. Vi kände att det här ville vi göra något eget av, lite som en Hollywoodfilm, där brudparet får vara stjärnor för en dag.

Levande känsla

Louise och Andreas Johansson i Göteborg började med bröllopsfilmer för snart ett år sedan.

– Foton gångar ju bara korta stunder, med en film ger en mer levande känsla, säger Louise Johansson.

Imad Carevin i Göteborg har mest invandrare bland sina bröllopsfilmskunder.

– Det är fortfarande vanligare med bröllopsfilmer utomlands, särskilt bland folk från arabländerna.

Ingrid Norrman
Ingrid Norrman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER