Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya blocket-bluffen
– går från mejl till sms

Per Gustafon fick ett bluff-sms där bedragarna ville komma åt hans kortuppgifter.
Foto: Privat
Den här länken fick Per Gustafson i ett bluff-sms där bedragarna utgav sig vara Blocket.se.
Blocket är en sida många bedragare använder för att försöka lura folk på deras uppgifter.
Bedragarna anväder sig av sms.
Foto: Richard Drew

GÖTEBORG. Bedragarna har hittat ett nytt sätt att använda Blocket för att bluffa.

De har gått från mejl till sms.

En av dem som drabbats är Per Gustafson, 49, som fick ett sms från blocket om att hans kreditkort överdebiterats – allt för att bedragarna ville få tag på hans kortuppgifter.

FAKTA

Blocket varnar

Phishing eller nätfiske är namn på ett bedrägeri som går ut på att "fiska" efter konto- eller kortinformation genom att man säger sig mejla/ringa eller sms:a från ett företag, myndighet eller en bank. Meddelandet innehåller ofta ett brådskande budskap om återbetalning av pengar, fel på tjänsten eller att man måste verifiera sina kunduppgifter.

Källa: Blocket.se

I onsdags fick göteborgaren Per Gustafson, 49, ett sms som utgav sig vara från Blocket. Det stod att hans kreditkort hade överdebiterats med 145 kronor. För att få sin återbetalning skulle han klicka på en länk där man skulle fylla i sitt namn, kortnummer, cvc nummer och övriga upplysningar om sitt kort.

– Först tänkte jag att det var käckt att man kunde få tillbaka pengar. Nästa tanke var att jag inte hade använt kreditkort via Blocket, att något var skumt och att jag inte skulle lämna ut mina uppgifter, säger Per Gustafson och tillägger:

– Jag har sålt en cykel via Blocket och förmodligen har de fått reda på mitt telefonnummer därigenom.

Vill varna andra

Han har anmält sms:et till Blocket och vill nu varna andra.

– Sidan man kom till var väldigt bra gjord. Hade man inte varit uppmärksam så hade man kanske lagt in sina uppgifter och fått sitt konto tömt.

Enligt Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket, så har bedragarna har gått vidare från bluffmejlen till sms.

– Sedan ett halvår har vi sett en minskande trend med mejlutskick. Genom att vi certifierat våra egna utskick så har vi sett till att många av de mejl som ser ut att vara från Blocket stoppas av leverantörerna, säger Bäcker och tillägger:

– Så vad försöker bedragarna göra då? Dels försöker de använda sig av andra företag och myndigheter men så tänker man vi kanske kan skicka sms. Så får man ett sms som innehåller sådan information så kan jag säga att alla sådana sms från oss är bluff.

Skulle aldrig skicka sms

De varnar också om bluff-smsen på sin hemsida.

– Inget företag, bank eller myndighet kommer att sms:a, ringa eller mejla dig och be om de här uppgifterna. Vi skriver även det när man betalar med kort på sajten att vi aldrig kommer kontakta någon så, säger Thomas Bäcker.

Magnus Lindegren, chef på bedrägerisektionen i Göteborg, säger att man misstänker att sms-bedragarna förmodligen befinner sig utanför Sveriges gränser.

– Men stor sannolikhet är det någon ifrån utlandet. Utifrån det som vi har fått in med individer som har blivit drabbade av det här så är det köp och uttag som är gjorda med deras information i utlandet. GT har tidigare skrivit om hur bedragare försöker komma över ens kort- och personuppgifter. Bland annat ID-kapas personer över Zalandos hemsida.