Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya bevisningen mot Lisa Holm-mördaren

Nerijus Bilevicius.Foto: Adam Ihse/Tt
Åklagare Lars-Göran Wennerholm.Foto: Alex Ljungdahl
Försvarsadvokat Inger Rönnbäck.Foto: Anders Ylander
Lisa Holm blev bara 17 år.Foto: Privat

Hovrätten har inte beslutat om morddömde Nerijus Bilevicius hustru får vittna via videolänk från Litauen.

Vittnesmålet är ett frågetecken inför ödesdagen i hovrätten på fredag då både åklagarsidan och försvaret kallat in flera nya vittnen.

Inför fredagens vittnesmål har åklagaren Lars-Göran Wennerholm också lämnat in helt ny bevisning i mordfallet.

Hovrättsförhandlingarna i Lisa Holm-fallet har så här långt mestadels varit en transportsträcka med bandade förhör från tingsrättens huvudförhandling.

Först på fredag väntas nya uppgifter läggas fram. Försvaret har då kallat biokemisten Anne Kihlgren som väntas vittna om hur DNA kan överföras och kontaminera föremål.

Försvarets mål är att Anne Kihlgren ska kunna ge en förklaring till hur Nerijus Bilevicius DNA, i form av bland annat blod, kan ha hamnat på Lisa Holms kläder - trots att 35-åringen hävdar att han aldrig har träffat flickan.

När Inger Rönnbäck överklagade tingsrättens morddom uteslöt hon inte att Nerijus Bilevicius har utsatts för en komplott och att hans DNA medvetet planterats på Lisa Holms kläder.

På fredag har Inger Rönnbäck även kallat in den pensionerade polisen Billy Bertilsson för att vittna. Bertilsson har uppgett att han drygt en kvart innan Lisa Holm försvann såg en svartfärgad SUV stå parkerad i närheten av kaféet. Vittnesmålet öppnar enligt Rönnbäck upp för att det kan finnas någon annan person som mördade Lisa Holm.

– Det finns väldigt många möjligheter kring vem som har gjort det här. Jag vill med det här förhöret visa att det finns olika lösningar att tänka på, har advokaten berättat.

Ny bevisning

Billy Bertilsson vittnesmål har fått åklagaren Lars-Göran Wennerholm att blixtinkalla ett nytt vittne. För att eliminera tyngden i den pensionerade polismannens uppgifter lämnade Wennerholm under tisdagen också in helt ny bevisning i mordfallet. Bevisningen handlar om en loggbok från kaféet i Blomberg där de anställda får skriva in när de slutar.

Med den nya bevisningen vill Wennerholm visa att hans eget nya vittne, en kollega till Lisa Holm, fanns på plats vid parkeringen mellan Bertilssons observation och tiden då Lisa Holm försvann. Enligt kollegan fanns det då inga främmande bilar vid kaféet.

– Den här tjejen har ju varit vid platsen efter Billy Bertilsson och då får ju inte hans uppgifter någon större betydelse, säger åklagaren.

På fredag är det också planerat för ett vittnesförhör med Nerijus Bilevicius hustru.

Ett förhör som omgärdats av strul då hustrun på grund av hälsoskäl och rädsla för att komma till Sverige inte vill vittna på plats i rättssalen.

– Hovrätten undersöker möjligheterna att hålla videoförhör med henne. Hovrätten har alltså inte fattat något slutgiltigt beslut i den frågan, men än så länge är hon kallad att inställa sig personligen, berättade hovrättens ordförande Linda Hallstedt under tisdagen.

"Orolig fel ord"

Under tisdagens förhandling hördes 16 inspelade förhör från tingsrätten i hovrätten. Under torsdagen kommer ytterligare bandade förhör att spelas upp. Bland andra med rättsläkaren Adam Berkowicz, som obducerade Lisa Holms kropp, och försvarets expertvittne, specialistläkaren Martina Olsson Frisk.

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm sticker inte under stolen med att rättegången först på allvar hettar till på fredag då det kommer att hållas färska vittnesförhör.

– Så är det. Hittills har det bara spelats upp förhör från tingsrätten. På fredag är det vart fall lite nya förhör.

På frågan om han är orolig för vad försvarets DNA-expert kan lägga fram för hovrätten svarar åklagaren:

– Orolig är fel ord. Det är ju inte hon som gjort undersökningarna på kläderna, men vi får höra vad hon har att säga.