Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya bevis: Här gjordes Sveriges första whisky

Här, i Mölndal, tillverkades det whisky redan på 1880-talet.
Foto: Swedishwhiskyhistory.com
Carl Lönndahl, dokumentärfilmare och whiskyjournalist.
Foto: PRESSBILD
Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

De flesta tror att svensk whiskytillverkningen startade med Mackmyra, men nu skriver dokumentärfilmaren och whiskyjournalisten Carl Lönndahl om historien.

– Göteborgs Jästfabriksaktiebolag tillverkade whisky redan på 1880-talet, berättar Lönndahl. 

Carl Lönndahl har fått fram fakta som väntas få stor uppmärksamhet bland världens whiskyvänner – och det har resulterat i dokumentärfilmen ”Between yeast and stills: the story of Swedens first Whisky” som finns på  swedishwhiskyhistory.com.

– Måttligt intresserade tror att Mackmyra gör den första svenska whiskyn 1999. De lite mer insatta vet att Vin & Sprit tillverkade whiskyn "Skeppet" på 50-talet i Södertälje.

– Men det här är helt nytt också för oss whiskynördar, säger Carl Lönndahl.

200 flaskor om året

Han har funnit dokumentation på att whisky tillverkades av Göteborgs Jästfabriksaktiebolag på 1800-talet. Fabriken låg i Krokslätts industriområde i nuvarande Mölndals kommun.

Jästfabriken producerade mest enklare brännvin men gav sig alltså också på den mera avancerade tillverkningen av whisky, troligen med start 1888.

– Man tillverkade ungefär 200 flaskor whisky om året under slutet av 1800-talet. Dessa såldes sannolikt enbart lokalt i Göteborg.

"Måttligt intresserade tror att Mackmyra gör den första svenska whiskyn 1999", säger Carl Lönndahl.
Foto: OKÄND

Har du hittat någon flaska?

– Nej tyvärr, och hoppet att göra det är ganska litet. Det är mycket svårt att hitta så gammal whisky också i Skottland, säger Carl Lönndahl.

Troligen rökig doft

Han är inte direkt förvånad att det nu var i Göteborg som den första whiskyn i landet tillverkades.

– Den nära handeln och den fartygstrafik som fanns med Skottland på den tiden var så klart avgörande för att whiskyinfluenserna nådde Sverige.

Vet man något om vad det var för typ av whisky som tillverkades i Mölndal?

– Jag har pratat med skotska experter, som är mycket intresserade av de här nya rönen. Jag kommer att åka på en liten turné i Skottland senare för att prata om filmen och dess innehåll.

– Men skottarna tror att whiskyn förmodligen hade en mycket rökig doft med en smak där man försökte återskapa de salta havstoner som finns på Västkusten, säger Lönndahl.

Nu har han en dröm.

– Tänk om det skulle finnas en enda oöppnad flaska sparad någonstans. Det vore fantastiskt.

– Och personen som har den i sin ägo skulle i så fall få ett antal miljoner för den, det kan jag garantera.