Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya beskedet – om kung Haralds hälsa

Här är den norska kungafamiljen
Kung Harald är sjuk. Här är han tillsammans med svärdottern Mette-Marit.
Foto: ANDREAS FADUM/TT
Norska kungahuset på sin traditionsenliga julbild.
Foto: LISE ASERUDEPA/TT NYHETSBYRÅN

Kung Harald är sjuk i en virusinfektion och har tvingats ställa in sin medverkan vid norska statsrådet.

Förhoppningen är att han blir frisk igen lagom till julafton.

– Vi hoppas han är frisk till jul, säger kronprins Haakon till Dagbladet.

Under fredagen sammanträder norska statsrådet och normalt sett äger det rum under kungens ledning, men inte denna gång. Kung Harald har nämligen blivit sjuk, vilket gjort att han behövt ställa in sin medverkan för att ersättas av sin son, kronprins Haakon.

Kungen deltog inte heller på regeringsmötet i dagarna, när nya ministrar utsågs.

Det är en virusinfektion som han drabbats av. Kung Harald stöttas dock av sin familj och julfirandet i början av nästa vecka är ingenting han vill missa.

– Han har dragit på sig en liten virusinfektion och är sjukskriven i några dagar, men vi hoppas att han är frisk till jul, säger kronprins Haakon till norska Dagbladet.

Kronprinsen fortsätter:

– Det går bra med honom. Vi tror att han är i gång igen inom några dagar.

En stor kungafamilj

Harald V av Norge, som är hans hela namn, är 82 år gammal och har varit kung i Norge sedan i början av 90-talet, då hans pappa, Olav V, gick bort. Han har varit gift med drottning Sonja i över 50 år och tillsammans har de två barn: förutom kronprins Haakon även Märtha Louise.

Harald och Sonja har dessutom flera barnbarn. Kronprinsen och hans hustru Mette-Marit har två gemensamma barn, Ingrid Alexandra och Sverre Magnus. Dessutom har Mette-Marit sonen Marius från ett tidigare förhållande.

Märtha Louise har tre barn med ex-maken Ari Behn: Maud Angelica, Leah Isadora och Emma Tallulah. Hon, Märtha Louise, är numera tillsammans med den amerikanske schamanen Shaman Durek.

Med andra ord är det en stor kungafamilj som nu gör sig redo för julen.