Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya avtalet: 38 000 prover i månaden

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAGNUS HALLGREN/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Västra Götalandsregionen växlar upp i kampen mot smittspridningen.

Regionen har upphandlat ett avtal med Kry där målet är att genomföra upp till 38 000 prover per månad.

Coronasmittan har tagit fart i Västra Götalandsregionen igen. Under förra veckan konstaterade 5 964 nya fall – en ökning med 25 procent.

Den största ökningen skedde i åldrarna 10-19 år, där ökade nya konstaterade fall med 57 procent.

När smittspridningen ökar då ökar även behovet för prover. Nu har regionen upphandlat ett avtal med företaget Kry om PCR-tester. Målet är att Kry ska genomföra 38 000 prover per månad åt regionen.

– Det blir ett viktigt komplement till den provtagning vi har sedan tidigare. Med den nya leverantören ökar vi betydligt vår maxkapacitet att provta, analysera och smittspåra. Det blir lättare för invånarna att lämna prov och innebär att VGR får en ännu mer robust organisation för provtagning, säger Jan Kilhamn, provtagningssamordnare i ett pressmeddelande.

Regionen: Avlastar sjukvården

Bland annat kan Kry leverera så kallade testkit för självprovtagning, där de även hämtar upp proverna för analys. Något som underlättar för de personer som har långt in till sin närmsta vårdcentral.

Regionen lyfter även upp den hårt ansatta sjukvården. Det nya avtalet kommer också leda till ett minskat tryck på vården.

– PCR-testerna är ett viktigt vapen för att bromsa smittan och måste vara tillgängliga för dem som verkligen behöver provtas. Om man har symtom eller uppmanas till provtagning, till exempel vid smittspårning, är detta en god alternativ väg. Men annars ska man inte belasta vårdens resurser för provtagning och analys, säger Jan Kilhamn.

Avtalet gäller i sex månader, och kan komma att förlängas.

Se mer:

Vaccinsamordnaren: ”Inte förhindrade att ha avtal vid sidan om”.