Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny tjänsteman dras in i resehärvan: "Dyngrak"

Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Göteborgs stads fastighetsdirektör Martin Öbo. Foto: / JULIA SJöBERG
Mejlet som tjänstemannen skickade till storleverantören. Foto: Skärmdump

Avslöjanden om kamratliga mejl och osunda kontakter med en av kommunens storleverantörer har skakat Intraservice under hösten.

Nu kan GT avslöja att en högt uppsatt tjänsteman på Fastighetskontoret i Göteborg dras in i härvan.

"I vanlig ordning ... dyngrak 18 ... jag lägger av vid lunch!", svarar tjänstemannen då han bjöds ut av leverantörens representant till "traditionsenlig sommaravslutning" med öl, shufflebord och efterföljande middag på Hard Rock Café.

– Jag inser att det inte ser bra ut när det dyker upp nu, säger tjänstemannen.

Tjänstemannens namn dyker upp bland de mejl som Göteborgs stads whistleblowerfunktion begärt ut i samband med utredningen om misstänkta missförhållanden på förvaltningen Intraservice. 

Mannen uppger att han först under måndagsmorgonen fick veta att också hans mejl ingår i utredningen. 

Han har bjudits in till samma festkvällar som den sedan tidigare avstängde tjänstemannen vid Intraservice och även erbjudits att delta med representanter från storleverantören vid ett vip-arrangemang för att se EM-matchen mellan Sverige - Belgien på Bananpiren förra sommaren.

"Har ni lust att hänga med?", frågar konsulten från storleverantören i ett mejl till de båda kommunala tjänstemännen och fortsätter:

"Tydligen har dom någon VIP del där man kan förbeställa mat".

Konsulten är samma representant från Storleverantören som Whistleblowerfunktionen granskat under hösten och som, enligt Whistlebloerfunktionen, varit Göteborgs stads kontaktperson på bolaget.

 

LÄS MER: Tjänsteman stängs av - "så oerhört oproffsigt"

 

"Öl blir basen för kvällen"

Samma sommar bjöds tjänstemannen vid Fastighetskontoret och den nu avstängde kollegan in till en "Traditionsenlig sommaravslutning" på Hard Rock Café på Avenyn med shuffleboard, öl och efterföljande middag - av samme konsult. 

Den avstängde tjänstemannen vid Intraservice svarar:

"Traditioner är viktiga", och en så kallad smiley med solglasögon.

Tjänstemannen vid Fastighetskontoret svarar:

"I vanlig ordning ... dyngrak 18 ... jag lägger av vid lunch!"

När samma representant för storleverantören bjöd in till "jul-gille" i december 2015 sammanfattas arrangemanget i inbjudan till de båda kommunala tjänstemännen med orden: "Öl blir basen för kvällen".

– Det kanske blir lite barnsligt i bland i mejlen, säger tjänstemannen vid Fastighetskontoret.

– Jag har varit med och gått ut en sväng med dem, det har jag gjort, säger tjänstemannen och uppger att han betalade öl och middag för egen del.

 

LÄS MER: "Kraftig kritik mot vidlyftiga resor" 

 

Vip-arrangemang med fotboll

Han kallar arrangemangen för "en kul social grej" och uppger att han känner leverantörens representant sedan tidigare. Men medger att han i dag ser annorlunda på träffarna med tanke på höstens diskussion om Intraservice.

– Jag inser att det inte ser bra ut när det dyker upp nu, säger tjänstemannen och uppger att de träffats någon gång varje år i gruppen.

När det gäller inbjudan till vip-arrangemanget med fotbollsmatchen på Bananpiren säger han dock att han visserligen tackade ja i ett mejl, men att han sedan aldrig kom. Julgillet i december 2015 säger han sig inte minnas om han var med eller ej.

Efter att ha fått tillfälle att tänka efter på saken svarar han per mejl: "Kommer faktiskt inte ihåg ifall vi sågs".

I mejlkorrespondens finns uppgifter om att tjänstemannen tackat ja till att delta på minst ytterligare ett arrangemang där leverantörens representant bjudit in.

Leverantören är en stor kund för Göteborgs stad. Förvaltningen Intraservice har ensamt gjort inköp från bolaget för 290 miljoner kronor under 2014 fram till våren 2017. 

 

LÄS MER: Toppchefens fallskärm stjälper ekonomin

 

Hundramiljonerkund för kommunen

Fastighetskontoret har också varit kund i flera år men inte i samma utsträckning. Under de senaste åren har inköpen från Fastighetskontoret legat på ett par hundratusen varje år, för att öka rejäl under 2017. Hittills har bolaget fakturerat Fastighetskontoret lite över en miljon kronor. 

Fastighetskontorets tjänsteman uppger att han själv i sin roll beslutat om inköp och även godkänt, attesterat, fakturorna.

– Jag har attesterat fakturor, det har jag gjort.

Göteborgs stads fastighetsdirektör Martin Öbo fick kännedom om de nya uppgifterna under eftermiddagen. Enligt honom ska uppgifterna utredas, bland om i vilket läge bjudningarna ägde rum, om de skedde i anslutning till avtalsskrivande eller liknande.

Han hade sent under måndagseftermiddagen bara informerats om ett tillfälle, det som av konsulten beskrivs som en "Traditionell sommaravslutning". 

– Jag har fått bekräftat via hans närmaste chef att han har medverkat vid en afterwork, att han inte har blivit bjuden där utan betalat fullt ut själv. Vi tar det på allvar att det förekommer en av medarbetarnas namn i den mejlslingan. Jag kan i nuläget inte göra någon bedömning om det varit olämpligt eller ej, säger Martin Öbo.