Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NY Times råd: Åk till svenska Västkusten

Kändisarna på Marstrand – Västsveriges gräddhylla.
Bild från Kosteröarna på Västkusten.Foto: SHUTTERSTOCK
Styrsö i Västsverige.Foto: ADRIÁN RUIZ / ADOBE STOCK
Såhär ser det ut på Väderö i Västsverige.Foto: SHUTTERSTOCK
I texten nämns Ramsvik Stugby och Camping som ligger cirka en mil från Smögen där denna bild togs.Foto: DASKLEINEATELIER – STOCK.ADOBE.COM / ADOBE STOCK

Washington, Brittiska Jungfruöarna – och Bästkusten.

När The New York Times listar 52 platser i världen som du verkligen bör besöka under 2020 platsar givetvis Västsverige på listan.

Här kan du bland annat en god kopp kaffe och mumsa på en kaka, konstaterar den amerikanska tidningen.

Amerikanska tidningen The New York Times har släppt sin årliga lista över 52 platser man bör besöka. Dagstidningen, som grundades i New York, år 1851 har för 2020 placerat Västsverige på listan.

I motiveringen, skriven av journalisten Tim Neville, står bland annat:

”En 70 kilometer lång vandringsled mellan Göteborg och den lilla staden Alingsås, som har fokus på hållbarhet. Tågstationer längs vägen gör det möjligt att vandra i etapper, utan en bil. På vägen kan du stanna vid restaurangen Garveriet (i Floda) och ta en kaffe och en kaka, en fika som en del i resmålet, och möta lokalbefolkningen.”

Lyfter fram hållbarheten

I beskrivningen av Västsverige framhåller journalisten också Ramsvik Stugby och Camping som ligger en mil från Smögen i Sotenäs kommun.

Reportern hyllar campingen för deras hållbarhetsutveckling med självförsörjande solenergi.

”Tillbringa dina dagar med att springa eller vandra runt i Ramsvikslandets naturreservat eller ”Bordet på Ramsvik”: en utomhusupplevelse där grupper söker efter ingredienser som vild vitlök och hallon, för att sedan laga dem tillsammans”, skriver han.

Sverige beröms också generellt för synen på hållbarhet.

”Det är svårt att prata om hållbarhet utan att prata om Skandinavien. Få destinationer erbjuder lika många möjligheter att bevittna landets gröna mål som försöker befria sig från fossila bränslen fram till 2050”, skriver Tim Neville.

Flera höjdare på listan

Andra skandinaviska städer på listan är Köpenhamn i Danmark och Jevnaker i Norge.

På listan finns också flera riktiga höjdare så som Brittiska Jungfruöarna, Australien, Sicilien, Tokyo, Bahamas, Nya Zeeland och Washington.