Ny skottlossning i Göteborg - två sköts

Foto: Anders Ylander

Två personer skadades allvarligt vid skottlossningen i Brunnsbo.

Tre män togs under måndagen in till förhör.

Nu har en 22-åring och en 28-åring anhållits, misstänkta för mordförsök.

Larmet kom in till polisen 15.38. Flera personer har hört skott avlossas i Brunnsbo på Hisingen.

– Två personer är skadade och har avförts till sjukhus, säger Ulla Brehm, polisens presstalesman.

De skadade är män är födda -90 respektive -91.

– Båda männen har haft med polisen att göra tidigare, säger Ulla Brehm presstalesman vid Västra Götalandspolisen.
Det behöver inte innebära att de är kriminellt belastade, men att de kan förekomma i rapporter, anteckningar och anmälningar.

– De är allvarligt skadade men det är inte livshotande för någon av dem, säger Robert Sjölund, pressjour på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

En förundersökning har nu inletts gällande försök till mord.

Polisen har spärrat av ett stort område nedanför Blomsterlandet och Biltema. En del av Norra Deltavägen är avstängd. Skottlossningen ska ha skett på en liten, grusad infartsväg till parkeringen på Norra Deltavägen 1-3.

"Otäckt att de skjuter mitt på dagen"

GT:s reporter på plats rapporterar om många poliser och mycket folk i området som undrar vad det är som händer. Det är mitt i eftermiddagsrusningen och därför många som passerar.

– Det här händer hela tiden. Man läser om det i tidningarna och ser det på tv. Jag är inte rädd eftersom jag nästan aldrig går ut på kvällarna. Men visst är det otäckt att de skjuter mitt på dagen, säger en äldre man, som bor i Brunnsbo, till GT.

En kvinna som bor i området konstaterar att det är dags att flytta.

– Här händer det så mycket skumma saker. Det är skumma bilar och skumma typer, det börjar sprida sig. Det är otäckt.

Tjugo minuter efter skottlossningen stoppar polisen en bil i Härlanda. En man tas med till polisstationen för förhör och bilen beslagtas för teknisk undersökning.

Eter ytterligare en halvtimma stoppas ännu i en bil. Den här gången på Grevegårdsvägen i Tynnered och polisen har ett stort pådrag. I bilen finns två män som tas med till förhör och de är nu anhållna misstänkta för mordförsök. Även den bilen tas i beslag för teknisk undersökning.

Enligt Anders Sandholm, kommissarie på polisens grova brottsrotel, hör händelserna ihop.

Han kan i dagsläget inte uttala sig om skjutningen är gängrelaterad eller inte.

Strax före klockan 17 kom polisens tekniker till platsen för skottlossningen för att göra en teknisk undersökning. Även en hundpatrull är på plats.

Polisen fastställer händelseförloppet

En polis på platsen säger till GT att de med hjälp av teknikerna nu ska fastställa händelseförloppet och att avspärrningarna därför kommer att vara kvar rätt länge.

Två bilar har bärgats av polisen.

Hittills i år har det skett närmare tio skottlossningar i Göteborg. Senast var i torsdags kväll då två män sköts med några minuters mellanrum. En person sköts då i benet på Engelbrektsgatan i centrala Göteborg och en person sköts i magen på Rymdtorget i Bergsjön.

Förra året skedde närmare 60 skottlossningar i Göteborg, varav åtta slutade i dödlig utgång. I september, efter den 27:e skottlossningen, begärde polisen en nationell förstärkning för att lösa morden. I december begärde de att förstärkningen skulle förlängas.

2012 var det 33 skjutningar i Göteborg och året innan 24.

FAKTA

Skottlossningar i Göteborg i år

CENTRUM 20 MARS Två skott avlossas på Engelbrektsgatan och en man träffas i benet. Skottlossningen inträffar strax innan elva på kvällen.

BERGSJÖN 20 MARS En person skjuts i magen vid Rymdtorget strax innan elva på kvällen.

BISKOPSGÅRDEN 18 MARS 
Skottlossning. Enligt uppgifter handlade det om sju eller åtta smällar. 

HISINGEN 15 MARS 

En buss blev beskjuten i Hjuvik. Flera rutor krossades - och vad som först verkade vara stenkastning visade sig vara skott. 

BISKOPSGÅRDEN 12 MARS 

Skott avlossades på Höstvädersgatan i anslutning till Vårvädertorget i Biskopsgården i Göteborg. Tomhylsor hittades av polisen och vittnen ser en eller två mopeder åka från platsen. Ingen person hittas skadad och ingen grips. 

Vittnen ser två personer fly på moped. 


BISKOPSGÅRDEN 11 MARS 

Skott avlossades utanför ett bostadshus i Biskopsgården i Göteborg. Skottlossningen sker vid halv åttatiden. Tomhylsor hittades. Ingen skadad. Ingen gripen. Vid åtta kom även rapporter om skottlossning på Vårväderstorget. 

BISKOPSGÅRDEN 20 FEBRUARI 

Polisen larmas om skottlossning på Önskevädersgatan klockan 16.30. Sedan spärras ett område vid Väderbodarna av och flera tomhylsor hittas. Rapporter kommer även om att det skjutits vid Sjumilaskolan. Polisen söker en maskerad man i 15-årsåldern. Ingen skadad person hittas. 

BISKOPSGÅRDEN 3 FEBRUARI 

Polisen får larm om skottlossning på Dimvädersgatan och hittar en parkerad bil med misstänkta skottskador samt tomhylsor. Ingen skadas. 

Två skjuts i benen.

ANGERED 31 JANUARI 

Minst ett skott har avlossats utanför en restaurang på Angereds torg. Det har befunnit sig mycket folk i området men det finns inga uppgifter om att någon har skadats. En man sågs springa från platsen. 

BERGSJÖN 4 JANUARI 

Två män, båda 21 år gamla, skjuts i benet i Bergsjön. Ingen gripen.