När eleverna ätit klart sin lunch i skolmatsal är det ofta mat över, som inte går att ta vara på eller använda igen.
Kostcheferna på Karlstad kommun ko på en idé för att minska matsvinnet, som går ut på att sälja den överblivna maten till skolans elever och personal.
Allt i smidigt matlådeformat, så att man kan ta med sig måltiden hem.
Det hela kallas ”Rädda-maten-lådor”.
Intäkterna går till miljöprojekt
På Älvkullegymnasiet i Karlstad har man provat satsningen i tre månaders tid och pengarna för de matlådor man sålt går till olika miljöprojekt.
Under de månader som satsningen varit aktiv har man också kunnat se att matsvinnet minskat.
Skolan rektor Daniel Skålerud beskriver arbetet som viktigt.
– Vi pratar om en hållbart lärande. Att prata hållbar utveckling är något som är jätteviktigt för oss på skolan och för våra elever och matlådorna är en del av det tänket, säger rektorn Daniel Skålerud.
Matlådorna säljs också till personal och elever inom kommunens förskolor och grundskolor.