Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny sajt ska underlätta bokning av vaccination

Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu ska en ny sajt göra det lättare för vaccinsugna att hitta lediga vaccinationstider hos vårdcentraler i hela regionen.
Foto: EDGAR SU / REUTERS X90125

”Tålamod, tålamod, tålamod” uppmanar regionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge till alla vaccinsugna i Västra Götalandsregionen. 

Problemet är att tillgången till vaccin understiger efterfrågan.

Nu ska en ny sajt göra det lättare för vaccinsugna att hitta lediga vaccinationstider hos vårdcentraler i hela regionen. 

I måndags meddelade regionen att den breda vaccinationen av fas 4 kunde börja en vecka tidigare än planerat då vaccintillgången varit god under ett par veckor.

Men bristen på vaccin fortsättar att ställa till det, enligt Kristine Rygge, när tillgången av vaccin är kraftigt mindre än efterfrågan. Utmaningen för regionen nu är att uppmana folk till tålamod, menar hon. 

– Vi är nedringda av folk som vill ha en spruta, säger hon.

Undersida till 1177.se

För att blidka de riktigt vaccinationssugna, och som inte vill vänta på att få en tid hos sin vanliga vårdcentral, kommer en ny hemsida att lanseras. 

På tisdag kommer en ny regional undersida till vårdguiden 1177.se som sammanställer lediga tider i hela regionen för att personer lättare ska hitta en ledig tid.

I dag kan personer som har rätt att vaccineras kolla runt på egen hand hos vårdcentraler för att hitta lediga vaccinationstider.

– Nu kan det arbetet alltså gå snabbare, säger Kristine Rygge. 

Problem i Halland

I Halland kom stark kritik mot att folk från andra delar av landet kunde boka tider för vaccin, och den 16 april stängde regionen möjligheterna för icke-hallänningar att boka vaccinationstider digitalt. 

Är du inte orolig för att boende i en kommun kan bli frustrerade över att vaccinet går till personer från andra kommer?

– Jag tror det kan bli lite problem i början, men att det kommer stabilisera sig så småningom, säger Kristine Rygge.

Se mer:

Så påverkar vädret covid: ”Väldigt tydligt säsongsbetonat”.