Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Protest mot FN:s nya migrationsramverk

Mikael Jansson, Alternativ för Sverige, talade i Brunnsparken.
Foto: Christian Börjesson

På söndagen hölls en demonstration mot FN:s nya globala migrationsramverk.

Bland annat talade den islam- och invandringsfientliga aktivisten Ingrid Carlqvist samt SD:s tidigare partiledare Mikael Jansson, nu tillhörande Alternativ för Sverige.

– Det här nya ramverket från FN innebär att vi ska lägga oss platta för allt. Och det är fel, säger Sigge Baxmann, en av dem som samlats för att protestera.

De senaste veckorna har det genomförts liknande demonstrationer på olika delar av Sverige.

Så sent som under lördagen protesterade ett 1000-tal personer på Mynttorget i Stockholm. På platsen syntes banderoller med budskap så som ”folkförrädare”.

Under söndagseftermiddagen genomfördes en liknande demonstration i centrala Göteborg.


LÄS MER: Så fungerar FN:s ramverk för migration 


Vad de demonstrerade emot:

FN:s globala ramverk för migration – ”Global compact for safe, orderly and regular migration” – som en majoritet av medlemsländerna, inräknat Sverige, väntas anta i slutet av nästa vecka.

Ingrid Carlqvist bland talarna

Bland talarna fanns dels demonstrationens initiativtagare, men också den islam- och invandringsfientliga aktivisten Ingrid Carlqvist, som bland annat startat den islamfientliga tidningen Dispatch International.

Ingrid Carlqvist väntar på sin tur att få tala.
Foto: Christian Börjesson

Talade gjorde även Mikael Jansson, Sverigedemokraternas tidigare partiledare som i våras lämnade partiet för Alternativ för Sverige.

Uppskattningsvis ett par hundra personer, några av dem klädda i symboliskt gula västar, deltog i demonstrationen.

En av dem som kommit för att lyssna var Sigge Baxmann, 61, från Lerum.

– En gång i tiden älskade jag EU, jag var för ett förenat EU. Men jag har tyvärr blivit alltmer besviken. Jag känner mig sviken. För tio år sedan var jag stolt när jag hissade flaggan på tomten, men jag får inte vara det längre, säger han.

– Det här nya ramverket från FN innebär att vi ska lägga oss platta för allt. Och det är fel.

Sigge Baxmann, 62, fanns på plats vid demonstrationen.
Foto: Christian Börjesson

Du tolkar ramverket som att man ska lägga sig platt?

– De som inte lyssnar på detta är naiva. De tror att det blir bra, men det blir det inte. Vi är fredsskadade i det här landet, säger Sigge Baxmann.

Felaktiga påståenden spridda

Ett av de påståenden som spridits kring avtalet, vilket Metros Viralgranskaren tidigare skrivit om, är att ett undertecknande av ramverket skulle innebära att Sverige kommer öppna sina gränser.

Men det är felaktigt, menar Daniela Debono, universitetslektor i migrationsforskning.


LÄS MER: Ny protest mot migrationsramverk – arrangören knuten till vit makt-grupp 


– Det här dokumentet har uppfattats som att det uppmuntrar migration, eller att det kommer att ge migranter en massa rättigheter. Det är inte fallet. Det handlar om att hantera migration, har hon tidigare berättat för Expressen.

På plats vid Brunnsparken fanns också en grupp motdemonstranter som uppehöll sig en bit ifrån. 

Från dem hördes bland annat sjungas ”inga rasister på våra gator”.

Jenny Widén, polisens presstalesperson i region Väst, säger att polisen var på plats i förebyggande syfte.

Och det hela ska ha gått lugnt till.

– Vi har inte behövt göra några ingripanden, säger hon.


FN:S GLOBALA MIGRATIONSRAMVERK

FN:s globala migrationsramverk innehåller 23 mål för ett förbättrat samarbete kring internationell migration.


Ramverket har kritiserats för att vara otydligt och flera av FN:s medlemsländer har valt att hoppa av, bland annat USA, Ungern, Österrike, Tjeckien, Kroatien, Israel, Polen och Australien.


De svenska politiker som vänt sig emot innehållet har bland annat menat att det är svårtolkat och saknar verklighetsanknytning.


De 23 målen handlar bland annat om att motarbeta människosmuggling, stärka rättssäkerheten och förutsebarheten i migrationsprocesser, förbättra flyktingars och migranters rättsliga ställning, ge skydd mot misshandel och exploatering samt förhindra att migranter godtyckligt tas i förvar. 


Migrationsramverket ska godkännas vid en högnivåkonferens i Marrakech i Marocko 10–11 december. Det ska sedan antas i form av en icke juridiskt bindande resolution i FN:s generalförsamling i januari nästa år.