Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förrymda Järven Joplin har setts till: ”Jätteroligt”

Bild på en järv från Nordens Ark.
Foto: Erik Edvardsson / Nordens Ark
Järv från Nordens Ark.
Foto: {Ola Jennersten, Naturfotograferna, / Ola Jennerstens arkiv
Eva Wikberg, zoologisk chef Nordens Ark.
Foto: Nordens Ark / Nordens Ark

Järven Joplin rymde från Nordens Ark i maj och har sedan dess levt i det vilda. 

Men nu har hon setts till för första gången på länge – vilket är ett glädjande besked. 

– När det går så lång tid utan observation börjar man ju fundera på om hon förolyckats på något sätt, säger Eva Wikberg, zoologisk chef på Nordens Ark.

Järvhonan Joplin skulle ha skickats från Nordens Ark till Moskva för att bilda nytt avelspar med en hane, det som en del av ett bevaringsarbete av arten. 

I stället rymde Joplin i maj och har sedan dess varit ute i det vilda. Nordens Ark arbetar fortsatt med att få hem henne – och nu har nya observationer gjorts av järven. Det har även P4 Väst rapporterat. 

– I går (söndags) fick vi en jättebra observation. Det var en passkytt som satt ute i skogen som såg henne och direkt ringde till oss, säger Eva Wikberg, zoologisk chef på Nordens Ark. 

Observationen var välkomnad. 

– Det var jätteroligt. När det går så lång tid utan observation börjar man ju fundera på om hon förolyckats på något sätt. 

I Västra Götaland finns det ingen vild population av järvar. Det beror på att det inte finns några större populationer av rovdjur så som varg, berättar Eva Wikberg. 

– En järv är beroende av andra stora rovdjur. De lever ju på as, rester från andra djur. 

Har fått godkänt att bedriva skyddsjakt 

Ändå har Joplin lyckats klara sig sedan i maj, det beror på en rad olika faktorer. Bland annat på att hon inte är särskilt kräsen. 

– Under våren och sommaren fanns det ju mycket mat för en köttätare så som djurungar, insekter och påkörda rådjur. Sen har hon ju hittat slaktrester. När man jagar vilt lägger man ut det man själv inte använder och det har hon hittat och livnärt sig på, säger Eva Wikberg.

Men det kalla vinterhalvåret kommer bli den största utmaningen hittills för järvhonan. 

– Farorna är ju svält och trafiken, att hon blir påkörd. Det finns ju en risk att hon kommer upp på vägen och letar efter trafikdöd mat. 

Under söndagen fick Nordens Ark ett godkännande från länsstyrelsen att bedriva skyddsjakt och Eva Wikberg är tacksam för att myndigheten handlat så snabbt. Men målet är att få fatt i järvhonan levande. 

– I första hand vill vi söva henne och föra hem henne till Nordens Ark, säger Eva Wikberg. 

Hon fortsätter: 

– Det som är helt överordnat är att hon ska må bra, det är vårt ansvar att se till att hon inte lider där hon är. 

Ser man en järv i området får man gärna kontakta Nordens Ark.