Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny miljonsmäll mot Västsvenska paketet

Stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten är oroad över att utvecklingen är negativ sedan förra årets rapport.
Foto: Carina Gran
Kommunalrådet Martin Wannholt slog nyligen larm om en miljardsmäll mot Västlänken.
Foto: Lennart Rehnman
I november 2014 demonstrerade göteborgarna mot trängelskatten.
Foto: Jan Wiriden

Nya uppgifter stör Västsvenska paketet.

Enligt en rapport beställd av Stadsrevisionen blir flera byggen miljontals kronor dyrare än i budget, uppger Västnytt.

– Mycket är inte åtgärdat, säger Stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten (M) till sajten.

I början av mars slog kommunalrådet Martin Wannholt larm om att Västlänken, som är en del av Västsvenska paketet, blir 4,6 miljarder kronor dyrare än förväntat. Det baserade han på uppgifter i ett mejl från Fastighetskontoret.

– Om vi inte för fram det här och tvingar Trafikverket att ta de här kostnaderna så tar vi det från välfärden, sa Wannholt.

Blir miljontals kronor dyrare

Göteborgs stad bjöd därpå in till en extrainsatt pressträff där man dementerade att miljardsmällen stämde.

– Siffrorna i sig är inte relevanta. De är inte färdigbearbetade, de är inte färdigvärderade och de är inte kvalitetssäkrade. Att ta siffrorna på det sättet som gjordes stämmer inte med hur vi jobbar tillsammans med Trafikverket, sa Stefan Eglinger, trafikdirektör i Göteborgs stad.

Nu kommer nästa smäll mot Västsvenska paketet. Västnytt skriver på onsdagen om en rapport som Stadsrevisionen beställt om projektet. Där slår revisorerna larm om bland annat tre byggen som blivit klart dyrare än budget.

Knutpunkt Gamlestaden förväntas kosta 150 miljoner kronor snarare än 90, som budgeterats, och kostnaden för Heden park riskerar att fördubblas från 5 till 10 miljoner kronor.

"Ser samma fel och brister"

Stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten (M) säger till Västnytt att han är oroad över en negativ utveckling – siffrorna har blivit sämre jämfört med rapporten för ett år sedan.

– Tyvärr ser vi samma fel och brister ett år senare. Mycket är inte åtgärdat. Förra året låg de ekonomiska överdragen på 30-40 procent. Nu ligger de på 50-60, säger han.

Budgetkritiken kring Västsvenska paketet började redan 2012, när riksrevisionens granskning visade att projektet kunde bli 35 miljarder kronor dyrare än beräknat.