Katastrofsiffror för S i Göteborg

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).
Foto: HENRIK JANSSON
Endast 15,4 procent av göteborgarna skulle rösta på Socialdemokraterna i Göteborg.
Foto: ANDERS YLANDER

Göteborgs-Posten har tillsammans med Sifo gjort en lokal väljarbarometer – resultatet visar på katastrofsiffror för Socialdemokraterna.

15,4 procent skulle rösta på S i kommunvalet i Göteborg.

– Det är anmärkningsvärt och en tydlig indikation på att Socialdemokraterna har problem i kommunen, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo. 

Om 144 dagar är det dags för väljarna att rösta. 

En ny lokal Sifoundersökning i Göteborgs-Posten visar att endast 15,4 procent skulle rösta på Socialdemokraterna om det var val i dag. 

I det senaste valet fick Socialdemokraterna 22,4 procent av rösterna.

Det skulle betyda det lägsta stödet i något val sedan allmänna rösträtten infördes, skriver tidningen.

– Det är på valdagen som vi vet valresultatet och det är långt till september. Det är klart att vi tittar på opinionsundersökningar, så även denna. Man ska titta på det, men inte styras av det, det är viktigt. Det är alltid roligare att läsa goda undersökningar än dåliga. Men det är först på valdagen som vi ser resultatet, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ann-Sofie Hermansson menar att partiet måste fortsätta att arbeta med sin linje fram till valdagen. 

– Jag tror att vi får jobba med en tydlig S-linje, jag träffar många Göteborgare och får en positiv respons. Vi har våra utmaningar, men jag har stora förhoppningar om ett bra valresultat. Jag känner mig trygg i det jobb vi har gjort under de två åren sedan jag blev kommunstyrelsens ordförande. 

CSABA PERLENBERG: Historiskt maktskifte sannolikt i Göteborg 

”Anmärkningsvärt”

Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, om Socialdemokraternas tapp:

– Det är anmärkningsvärt och en tydlig indikation på att Socialdemokraterna har problem i kommunen. Miljöpartiet halverar ju också i det närmaste sitt stöd, säger Sjörén. 

I mätningen får Miljöpartiet 5 procent av väljarstödet, att jämföra med 10,7 procent i valet 2014. 

Så genomfördes undersökningen

Sifo och GP:s väljarbarometer genomfördes med slumpmässigt utvalda i en webbpanel mellan 22 mars och 10 april 2018.


De som tillfrågats är mellan 18 och 79 år och sammanlagt 966 stycken.


18, 9 procent av dem visste inte vad de skulle rösta på.


Så här skulle de tillfrågade som svarat röstat – siffran i procent:


V: 13,2

S: 15, 4

Mp: 5

C: 3,3

L: 6,3

M: 19,7

KD: 1,8

SD: 9, 9

Fi: 4,2

Vägvalet: 5,6

Demokraterna: 13,9

Övriga: 1,7

Men loppet behöver inte vara kört för de skadeskjutna partierna, framhåller Toivo Sjörén:

– Vi vet att det är väljarna bestämmer sig sent i riksdagsvalet, och ännu senare i kommunalvalet. Mycket kan hända under en valrörelse, beroende på vilket fokus den får, och mycket kommer att avgöras i augusti. 

Starkt stöd för Demokraterna

Undersökningen visar också ett stort stöd för det nystartade partiet Demokraterna, som får 13,9 procent. Det gör dem till det tredje största partiet i undersökningen.

– Det är rätt sensationellt. Det är sällan ett nybildat parti etablerar sig med sådan styrka direkt. Vi har ibland sett liknande situationer i EU-valet, som Junilistan och Piratpartiet. Men det är väldigt ovanligt, säger Toivo Sjörén.

Statsvetaren Anders Sundell menar också att resultat kan betraktas som sensationellt.

– Den är ju närmast sensationellt får man säga, att ett parti som Socialdemokraterna som lett Göteborg under en väldigt lång tid och är i regering nu bara får 15 procent och är nästan lika stora som ett helt nytt parti, säger han. 

Statsvetaren Anders Sundell menar att resultat kan betraktas som sensationellt.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Anders Sundell menar att man inte ska dra för stora växlar av resultatet, då det görs färre lokala opinionsundersökningar. 

– Det är svårare att göra det lokalt och det är mer osäkert än andra mätningar. Om det är några som blir underskattade i en sådan här mätning så är det nog S, det är nog inte riktigt så illa. Men oavsett så måste det ses som en katastrofal mätning för Socialdemokraterna. 

Vad det är som har lockat göteborgarna till Demokraterna, framgår inte av undersökningen. 

–  Det är inte alldeles säkert att man vet vad det här nya partiet vill i detalj. Det är svårt att veta om det är partiprogrammet som drar, eller om det är missnöje med de andra partierna som ligger bakom. Motståndet mot Västlänken kan vara en viktig del, säger Toivo Sjörén.

Anders Sundell tror att det är politikerna inom partiet som fångat väljarnas intresse.

– Det är antagligen inte så att folk tycker deras politiska program är fantastiskt, men det kan ha att göra med personerna, men man ska inte ta i från honom det. Martin  Wannholt blev väldigt kryssad förra valet och har starkt stöd som person, jag tänker att det är en missnöjesyttring, säger han och fortsätter:

– De etablerade partierna går inte så bra just nu på det nationella planet, där är det SD som knaprar på kakan. Här är det SD, Vägvalet, Demokraterna och FI. Mycket kommer att hända fram till valdagen. 

18,9 procent har inte bestämt sig

Moderaterna ser ut att bli största parti, med 19,7 procent av göteborgarnas stöd. Men tappar trots det jämfört med valresultatet. 

18,9 procent uppger i undersökningen att de inte vet vad de ska rösta på i det kommande valet. Professorn i statsvetenskap Folke Johansson säger att det är svårt att se vilka som har störst chans att vinna de som inte bestämt sig. 

– Det kan hända väldigt mycket innan valet, till att börja med de här skandalerna som varit aktuella, om de är aktuella i samband med valet. Västlänken kommer fortsätta vara aktuell då den drivs med stor emfas från olika håll. Socialdemokraterna får ta ansvaret till stor del genom att de har ordförandeposten även om de flesta andra partier är inne på samma linje, säger Folke Johansson. 

Anders Sundell tror också att debatterna kring Västlänken spelar in i resultatet i undersökningen. 

– Väldigt mycket skulle jag tro, med tanke på hur väldigt konstigt den demokratiska processen sköttes, det blev inte särskilt lyckat ur ett demokratiskt perspektiv.  Det finns ett väldigt stort missnöje.