Ann-Sofie Hermanssons socialdemokraterna blir svagare, enligt en ny opinionsmätning. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENAnn-Sofie Hermanssons socialdemokraterna blir svagare, enligt en ny opinionsmätning. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Ann-Sofie Hermanssons socialdemokraterna blir svagare, enligt en ny opinionsmätning. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Martin Wannholts Demokraterna klättrar i opinionsmätningarna. Foto: NORA LOREKMartin Wannholts Demokraterna klättrar i opinionsmätningarna. Foto: NORA LOREK
Martin Wannholts Demokraterna klättrar i opinionsmätningarna. Foto: NORA LOREK

Ny mätning: Demokraterna lika stora som Socialdemokraterna

Publicerad

Demokraterna fortsätter att växa, det visar en lokal partisympatiundersökning utförd av Sifo tillsammans med Göteborgs-Posten.

Enligt undersökningen är det lika många som skulle valt att rösta på Demokraterna som Socialdemokraterna om kommunvalet hölls i dag. 

– Det blir väldigt stora skiften om det här skulle stå sig som ett valresultat, säger Toivo Sjörén som är opinionschef på Sifo.

När en liknande undersökning släpptes i april i år, fick demokraterna 13,9 procent av rösterna på frågan ”Vilket parti skulle du rösta på i kommunvalet i Göteborg om det vore val i dag?”.

I den senaste undersökningen, som publicerades av GP under torsdagen, hade Demokraterna ökat till 16 procent. Det innebär att det nya partiet har samma siffror som Socialdemokraterna.

"S är svaga"

Toivo Sjörén är opinionschef på Sifo. Han menar att det inte nödvändigtvis finns en koppling mellan att Socialdemokraterna är svaga och att Demokraterna är starka.

– Man ska hålla reda på två saker. Socialdemokraterna är svaga, men vad vi ser är att det finns en diskussion om hur Socialdemokraterna funkar i kommunen. De har varit ledande länge. Socialdemokraterna tappar i stor utsträckning väljare till Vänsterpartiet, säger han.

M störst

Moderaterna är fortsatt det största partiet i kommunen, men Sjörén menar att det är de som kan komma att förlora mest på Demokraternas framgång.

– Det är Moderaterna som förmodligen tar mest stryk av Demokraterna. Vi ser att de som röstar på ett alliansparti, framför allt Moderaterna och Liberalerna går över till Demokraterna, det gör en del SD-väljare också, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Martin Wannholt och Demokraterna vinner mark i Göteborg 

 

Vad kan man mer säga om resultatet i den senaste mätningen?

Det innebär att det är en väldigt stor förändring sedan kommunvalet 2014. Det blir väldigt stora skiften om det här skulle stå sig som ett valresultat, säger Sjörén och fortsätter:

– Demokraterna är ett relativt nytt parti, så för det här partiet blir valrörelsen i augusti väldigt viktigt, men det är ändå etablerade. När de är så här pass stora så blir de av de stora partierna, vilket öppnar för mer diskussion och mer granskning.

Resultaten av GP/Sifos lokala partisympatiundersökning

Vänsterpartiet: 12,5%

Socialdemokraterna: 15,7%

Miljöpartiet: 4,8%

Centerpartiet: 4,8%

Liberalerna: 5,9%

Moderaterna: 19,2%

Kristdemokraterna: 1,8%

Sverigedemokraterna: 8,8%

Feministiskt initiativ: 5%

Vägvalet: 4,4%

Demokraterna: 15,7%

Övriga partier: 1,4%

 

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på i kommunvalet i Göteborg om det vore val i dag?

Mätperiod: 6 april – 15 maj 2018.

1300 intervjuade. 19,6 av de som svarade uppgav inget parti.

Relaterade ämnen
Alfred Dikalow
Alfred Dikalow

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER