Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny mätning: Demokraterna lika stora som Socialdemokraterna

Ann-Sofie Hermanssons socialdemokraterna blir svagare, enligt en ny opinionsmätning. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Martin Wannholts Demokraterna klättrar i opinionsmätningarna. Foto: NORA LOREK

Demokraterna fortsätter att växa, det visar en lokal partisympatiundersökning utförd av Sifo tillsammans med Göteborgs-Posten.

Enligt undersökningen är det lika många som skulle valt att rösta på Demokraterna som Socialdemokraterna om kommunvalet hölls i dag. 

– Det blir väldigt stora skiften om det här skulle stå sig som ett valresultat, säger Toivo Sjörén som är opinionschef på Sifo.

När en liknande undersökning släpptes i april i år, fick demokraterna 13,9 procent av rösterna på frågan ”Vilket parti skulle du rösta på i kommunvalet i Göteborg om det vore val i dag?”.

I den senaste undersökningen, som publicerades av GP under torsdagen, hade Demokraterna ökat till 16 procent. Det innebär att det nya partiet har samma siffror som Socialdemokraterna.

"S är svaga"

Toivo Sjörén är opinionschef på Sifo. Han menar att det inte nödvändigtvis finns en koppling mellan att Socialdemokraterna är svaga och att Demokraterna är starka.

– Man ska hålla reda på två saker. Socialdemokraterna är svaga, men vad vi ser är att det finns en diskussion om hur Socialdemokraterna funkar i kommunen. De har varit ledande länge. Socialdemokraterna tappar i stor utsträckning väljare till Vänsterpartiet, säger han.

M störst

Moderaterna är fortsatt det största partiet i kommunen, men Sjörén menar att det är de som kan komma att förlora mest på Demokraternas framgång.

– Det är Moderaterna som förmodligen tar mest stryk av Demokraterna. Vi ser att de som röstar på ett alliansparti, framför allt Moderaterna och Liberalerna går över till Demokraterna, det gör en del SD-väljare också, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Martin Wannholt och Demokraterna vinner mark i Göteborg 

 

Vad kan man mer säga om resultatet i den senaste mätningen?

Det innebär att det är en väldigt stor förändring sedan kommunvalet 2014. Det blir väldigt stora skiften om det här skulle stå sig som ett valresultat, säger Sjörén och fortsätter:

– Demokraterna är ett relativt nytt parti, så för det här partiet blir valrörelsen i augusti väldigt viktigt, men det är ändå etablerade. När de är så här pass stora så blir de av de stora partierna, vilket öppnar för mer diskussion och mer granskning.

Resultaten av GP/Sifos lokala partisympatiundersökning

Vänsterpartiet: 12,5%

Socialdemokraterna: 15,7%

Miljöpartiet: 4,8%

Centerpartiet: 4,8%

Liberalerna: 5,9%

Moderaterna: 19,2%

Kristdemokraterna: 1,8%

Sverigedemokraterna: 8,8%

Feministiskt initiativ: 5%

Vägvalet: 4,4%

Demokraterna: 15,7%

Övriga partier: 1,4%

 

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på i kommunvalet i Göteborg om det vore val i dag?

Mätperiod: 6 april – 15 maj 2018.

1300 intervjuade. 19,6 av de som svarade uppgav inget parti.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!