Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny lokal ska bli mötes-
plats för hiv-positiva

På sjukhusets infektionsavdelningar vittnar personalen om den sociala isolering många patienter drabbats av. Foto: Anders Ylander

I en liten lokal på Risåsgatan i Göteborg ska hivpositivas isolering brytas. Här öppnar snart föreningen Noaks Ark kafé och mötesplats för dem som inte vågar berätta om sin sjukdom.

– Det är många i Göteborg som lever isolerat och inte har någon att dela sin rädsla med, säger Malin Stenström, projektledare på Noaks Ark i Göteborg.

De fyra vanligaste frågorna om hiv

+ Hur smittar hiv?

Vid oskyddade samlag med en hivsmittad.

Vid oralsex med en person som har hiv.

Vid blodtransfusion med smittat blod.

Genom överföring av smittat blod då man delar sprutor.

Från en hivinfekterad mor till sitt barn under graviditet, förlossning eller amning.

+ Hur smittar inte hiv?

Hiv smittar inte vid beröring, smekningar, kyssar, genom att dricka ur samma glas, äta från samma tallrik.

Du blir inte smittad genom att simma i samma bassäng, använda samma toalett, sitta på samma bänk i bastun.

+ Hur skyddar jag mig mot hiv?

Genom att använda kondom under hela samlaget.

Genom att aldrig dela sprutor.

+ Hur vet jag om jag är smittad?

Genom att göra ett hivtest på vårdcentralen, ungdomsmottagningen eller infektionsmottagningen.

När Noaks Ark startades som ett gästhem i Stockholm på 1980-talet var hiv fortfarande en dödlig sjukdom och föreningen startades som ett gästhem för att ta hand om döende i aids. Men trots att det nästan gått 30 år sedan dess och det idag går att leva ett normalt liv med hiv, så är stigmatiseringen och skammen fortfarande stor hos vissa som isolerar sig och drabbas av depressioner, ångest, relationsproblem och socialt utanförskap.

– Om man inte vågar berätta att man har hiv blir man väldigt ensam och utsatt. Vi erbjuder ett ställe dit personer med hiv kan komma och vara öppna med sin sjukdom, säger Malin Stenström.

Invigning i april

Föreningen i Göteborg drogs igång för några år sedan, men har i år fått pengar för att skaffa en lokal i Göteborg och anställa en projektledare på halvtid. 21 april blir det invigning.

– Vi kommer att ha kafé varje tisdag kväll och sen en rad sociala aktiviteter som en kropp- och själhelg med stödsamtal där personer med hiv kan träffa andra som är i samma situation. Där brukar det komma personer som för första gången i sitt liv träffar andra personer som också har hiv. Och då har de kanske levt med hiv i flera år, berättar Malin Stenström.

Föreningen har en telefontid, men hänvisar mer specifika frågor till Noaks Ark i Stockholm som har utbildad personal.

– De har jobbat med att svara på frågor i decennier, förklarar Malin Stenström.

Mycket okunskap

Bakom frågorna ligger ofta oro, men också okunskap. Även anhöriga till hivpositiva hör av sig till föreningen för att få kunskap om vad det innebär att leva med en person med hiv.

Under 2013 fick 461 personer en hivdiagnos i Sverige, 264 män och 166 kvinnor. Medianåldern var 37 respektive 35 år. Idag finns 6 400 personer med hiv i Sverige,

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!