Ny förskoleavdelning ska minska fördomar

Publicerad

Bräcke diakoni tänker nytt – de vill att barn med och utan funktionshinder ska få gå tillsammans på förskolan.

Och förhoppningen är att fler hoppar på idén.

– Vissa barn mår bättre och utvecklas av det här, säger Johanna Björnhage, verksamhetschef på Bräcke diakoni.

På torsdagen utökades förskolan Bräcke diakoni på Hisingen i Göteborg med en extra avdelning. Det har sedan början på 2000-talet funnits en avdelning för barn med funktionshinder. Nu mixas det här med en ny avdelning på förskolan där barn utan funktionsnedsättning kommer att gå. Målet är att man sedan ska blanda de två avdelningarna, vilket P4 Göteborg uppmärksammat.

– Vi gör det här för att vi har saknat förskolor som har ett och samma ställe för en blandning av barn. Barn är väldigt öppna för andra barn, och ofta är det vuxna som har fördomar om att någon är på ett visst sätt, vilket kan smitta av sig på barnen. Vi vill ta bort den fördomen, säger Johanna Björnhage, verksamhetschef på båda avdelningarna.

"Vi värnar om barn med funktionsnedsättning"

Tanken är att starta upp med två separata barngrupper – sedan ska barnen bit för bit mixas med varandra.

– Vi värnar om barn med funktionsnedsättning. Och vi kommer ta beslut efter varje enskilt barn och lyssna på vad de vill. Vissa barn kanske mår bättre av det här och kan utvecklas som personer. Medan andra kanske mår bättre av att vara lite mer för sig själv.

Hittills har förskolan inte mött någon kritik. Snarare har de fått positiv respons för sitt nya tänk. Och de har en förhoppning om att fler förskolor ska följa deras exempel.

Verksamhetschefen påpekar dock att alla aktiviteter på förskolan inte kommer att vara gemensamma. Det kommer alltså finnas möjlighet att hålla sig till den egna avdelningen om det är en önskan från barnet.

– Vi får känna av hur det går, det är helt nytt för oss också, säger Johanna Björnhage.

Josefine Olausson
Josefine Olausson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER