Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säpo samverkar med polis efter bombdåden

Polisen misstänker samband mellan dubbla sprängdåden.
Polisens bombtekniker undersöker ett misstänkt föremål i Borås.Foto: NG Bild / Niklas Göransson
En hemmagjord sprängladdning hittades.Foto: NG Bild / Niklas Göransson
Borås Tidnings entré på onsdagsmorgonen. Foto: Linda Bergh
Camilla Brodin är enhetschef för stadsarkivet i Borås.Foto: Linda Bergh
Ljudet från explosionen fångades på en övervakningskamera i närheten.Foto: Privat / Privat

Natten mot onsdag exploderade ett föremål och förstörde en entré där Borås Tidning och Stadsarkivet har sina lokaler.

Ljudet från explosionen fångades på en övervakningskamera i närheten av fastigheten och strax därefter hittades en skarp sprängladdning som ännu inte detonerat på samma plats.

Polisen har inlett en så kallad särskild händelse där också en tidigare sprängning i Borås, natten till tisdagen, ingår. 

– Vi har förstärkt bevakningen av huset, säger Stefan Eklund, chefredaktör på Borås Tidning. 

Polisen spärrade av ett område i centrala Borås efter att en hög smäll hörts vid midnatt natten mellan tisdag och onsdag.

Enligt Borås Tidning hördes smällen inne på redaktionen och larmet aktiverades.

En trappuppgång i tidningens redaktionsbyggnad fick skador, en ruta krossades i samband med smällen och en bit från platsen hittades en flaska med tändtråd ansluten till mynningen.

– Det ser ut som någon form av sprängladdning, en hemmagjord historia, sa Jens Christensen, vakthavande befäl vid polisregion väst.

Explosionen aktiverade en övervakningskamera i närheten av fastigheten, som fångade detonationen på film.

Insats för flera sprängningar

Händelsen skedde ett dygn efter att en annan sprängning skett i entrén till ett bostadshus i centrala Borås. 

Vid åttatiden på onsdagsmorgonen beslutade polisen om att inleda en så kallad särskild händelse avseende samtliga incidenterna – både nattens händelse och den som skedde natten till tisdagen. 

– Vi har inlett en särskild händelse gällande sprängningarna i Borås, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

Den äldre händelsen rubricerades ursprungligen som skadegörelse och i vart fall inledningsvis fanns inga uppgifter om någon hotbild mot personer på adressen. 

Under onsdagen meddelar Lennart Widerfeldt, utredningsbefäl vid Boråspolisen, att brottsrubriceringen avseende den händelsen nu rubricerats upp till det grövre brottet allmänfarlig ödeläggelse. 

Samma rubricering som nattens händelse. I övrigt hänvisar Lennart Widerfeldt till presstjänsten.

En dörr förstördes i en detonation på en annan adress i Borås under natten mot tisdagen. Polisen misstänker ett samband mellan de två sprängningarna.Foto: Linda Bergh

Nationella bombskyddet i Borås

Den senaste händelsen ledde till att Nationella bombskyddet kallades ut under natten. De undersökte det som misstänks vara hemmagjord bomb. Bilder visar hur en bombrobot arbetat på platsen vid ett föremål som ser ut som en grön flaska eller termos. 

Vid klockan 04 var föremålet desarmerat och bomskyddet började avveckla. Polisavspärrningarna var dock kvar. Enligt polisen var sprängladdningen skarp.

– Bombteknikerna är klara och vi har tagit den här hemmagjorda bomben i beslag, säger stationsbefälet Aki Kononen, till Borås Tidning.

Polisen har inlett en förundersökning om skadegörelse och framkallande av fara gällande den första smällen vid trapphuset och försök till allmänfarlig ödeläggelse om det misstänkta föremålet. 

Polisen genomför trygghetsskapande insatser samt utredningsinsatser.

– Vi gör ett stort antal dörrknackningar i olika delar av Borås, säger Peter Sörstedt, polisområdeschef i Älvsborg, i ett uttalande.

Säkerhetspolisen, Säpo, känner till händelsen och bistår polisen i deras arbete.

– Det är polisens ärende. Vi känner till händelsen och som alltid så samverkar vi tillsammans med polisen, säger Viktor Sandqvist, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

BT: Förstärkt bevakning runt huset

Både Borås Tidning och Stadsarkivet huserar i lokalerna. 

Stefan Eklund är chefredaktör på BT:

– I natt var här en kraftig smäll som visade sig vara en hemmagjord bomb så småningom när polisen varit här och undersökt. Dessutom så hittade man en odetonerad hemmagjord bomb. Den satt intill BT huset och orsakade stor skada. Det är klart att det är allvarligt.

Har ni någon konkret hotbild mot er?

– Vi har inte någon konkret hotbild vad jag vet. Som alla tidningar så får vi ju hot då och då, men vi har inte fått något den sista tiden som man kan kopplas till detta, nej.

Han förklarar vidare att Borås Tidnings verksamhet fortsätter mer eller mindre som vanligt under onsdagen.

– Det här något vi ska skriva om så klart och försöka ta reda på så mkt som möjligt om. Det blir ett sätt för oss att arbete med det. Annars samtalar vi mycket och går igenom vilket säkerhetsläge vi har, vi har förstärkt bevakning av huset och så vidare. Verksamheten rullar på som vanligt.

Stefan Eklund är chefredaktör på BT.Foto: Linda Bergh

Hur är bevakningen förstärkt?

– Vi har helt enkelt anlitat ett säkerhetsbolag som kommer att finnas här dygnet runt fram över, säger Eklund.

Stefan Eklund berättar att man pratat med personalen som fanns på plats vid detonationen, en nattreporter och två personer som fortfarande var kvar efter sina arbetspass, samt att de erbjudets stödsamtal.

”Vi vet ju inte om det är riktat mot oss”

Enhetschef för stadsarkivet i Borås om händelsen.

Camilla Brodin är enhetschef för stadsarkivet i Borås. Hon förklarar att deras verksamhet aldrig är bemannad nattetid.

– Men det känns väldigt obehagligt och tråkigt att bli väckt mitt i natten av att någon har sprängt utanför en arbetsplats, säger hon.

Kan ni arbeta som vanligt i dag?

– Ja, någorlunda. Det är klart att det präglar verksamheten under dagen för många av oss. Jag har haft kontakt med både polisen och med Centrum för kunskap och säkerhet som är organisationen inom Borås Stad som ansvarar för säkerhetsfrågor och alla har intygat att det inte ska vara några bekymmer och att vi kan jobba på som vanligt, säger hon och fortsätter:

– Vi vet ju inte om det är riktat mot oss eller mot Borås Tidning eller mot något helt annat. Vi får se vad polisen kommer fram till och om vi utifrån det behöver vidta några åtgärder.

Ingen känd hotbild 

– Vad vi vet nu så finns det inte någon hotbild mot någon, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst. 

En bild som också Borås Tidning delar. 

Borås Tidnings nattreporter var på plats när det small men skadades inte fysiskt i samband med händelsen. 

Både ambulans och räddningstjänst kallades till platsen under natten och stod redo att ingripa. 

Det finns ingen person misstänkt för brottet. Insatsen leddes under natten av polisen i Halland, men under morgonen kommer polisen i Borås att ta över, enligt Borås Tidning.

Sven Johnnas, 72, pensionär i Borås. Foto: Linda Bergh

”Var helt tomt” 

Sven Johnnas, 72, pensionär i Borås, hörde smällen i natt. Han berättar för GT:s utsända att det var tomt på folk i området när han tittade ut. 

– Det var helt tomt vid elvatiden i går. Jag hörde smällen. Jag bara konstaterade att det smällde igen. Jag trodde det var där uppe. Men det var det inte, säger Sven Johnnas och menar byggnaden. 

Han säger sig inte vara orolig efter senaste tidens händelser. 

– Nej. Men det förekommer ju i stan, i Norrby till exempel är det väldigt besvärligt, menar Johnnas. 

Efterlyser tips

Polisen efterlyser tips från allmänheten med tanke på nattens sprängning. 

Den som har gjort eventuellt iakttagelser i området före, under strax efter händelsen uppmanas att söka kontakt med polisen. 

Tips lämnas via polisens växel 114 14 och via det tipsformulär som går att hitta på polisens hemsida.