Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratal demonstrerade i Nordstan – en omhändertogs

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Den 11 maj hölls en demonstration i centrala Göteborg.
Foto: LÄSARBILD
Foto: HENRIK JANSSON

På lördagen samlades demonstranter i centrala Göteborg med anledning av konflikten mellan Palestina och Israel.

I Nordstan samlades ett hundratal personer – en drivande person, som inte ville identifiera sig, omhändertogs av polis.

På Heden samlades upp emot ett 60-tal bilar. Sammankomsten upplöstes av polis och vid 14.20-tiden började de lämna platsen.

– Det här är jättesvårt från en polisiär synvinkel, för vi värnar ju om rättigheterna till det fria talet samtidigt som vi ska ta hänsyn till pandemilagen. Allt är inte svart och vitt, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Sedan i måndag har stridigheterna mellan palestinska Hamas och Israel eskalerat. Natten mot lördagen attackerades ett trevåningshus i flyktinglägret al-Shati i Gaza av ett israeliskt flyganfall – flera begravdes i rasmassorna i den hittills enskilt dödligaste attacken sedan våldsamheterna startade.

Över 100 personer har dött i den israeliska militärens attacker i Gaza, och åtta människor har omkommit efter Hamas raketskjutningar.

Konflikten har föranlett en rad demonstrationer runt om i Sverige – också i väst. Inför helgen har polisen gått upp i en så kallad särskild händelse.

– Det är mest för att överhuvudtaget ha ett bra personalläge beroende på omfattningen. Det är ett bra verktyg som vi på polisen kan använda oss av för att begära in extra resurser, för att inte anstränga den ordinarie verksamheten, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Vid 13.40-tiden beslutade polisen att upplösa en allmän sammankomst i Nordstan, där ett hundratal personer samlats.

– Där har man stått i en större ring och dansat och höjt flaggor och fanor. De blev tillsagda om att det inte var så bra att stå så nära varandra. Den som ansågs vara arrangör omhändertog vi. Det kommer väl bli någon form av lagföring, någon form av bötesbrott, säger Christer Fuxborg.

”Krydda på den här dagen”

På Heden samlades upp emot ett 60-tal bilar vid 14-tiden. Polisens insatsledning bedömde att sammankomsten inte stod i proportion till pandemilagen, berättar Christer Fuxborg.

– Man tog beslut att upplösa den allmänna sammanomsten. Det var inga konstigheter, de har mottagit budskapet och börjar lämna pö om pö.

I dag, den 15 maj, är heller ingen vanlig dag för palestinier. Al Nakba, eller Nakbadagen – som på svenska kan översättas till ”Den stora katastrofen” – är en minnesdag för fördrivningen av de invånare som bodde i de områden i Palestina som kom att bilda staten Israel, 1948, då konflikten tog sin början.

– Att den dagen inträffar just i dag, med tanke på hur läget är där nere, gör väl också att det blir lite krydda på den här dagen, säger Christer Fuxborg.

Hittills har demonstrationerna i Väst varit av fredlig och lugn karaktär, men det är fortfarande inte tillåtet att arrangera allmänna sammankomster för fler än åtta personer.

– Det här är jättesvårt från en polisiär synvinkel, för vi värnar ju om rättigheterna till det fria talet samtidigt som vi ska ta hänsyn till pandemilagen. Allt är inte svart och vitt.

SE MER: ”En väldigt allvarlig eskalering”

Mellanösternkännaren Anders Persson om upptrappningen i Gaza