Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny coronatyp hittad på minkfarm i Skara

I början av året beslutade Jordbruksverket att förbjuda minkuppfödning i Sverige under 2021.
Genrebild.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Statsepizootolog Karl Ståhl på SVA

Ett fall av corona har upptäckts på minkfarmen i Skara – en typ som inte tidigare setts i Sverige

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt är upptäckten ett resultat av den pågående sjukdomsövervakningen som inleddes i somras. 

– Det är i dagsläget oklart hur viruset tagit sig in i besättningen, skriver statsepizootolog Karl Ståhl i ett pressmeddelande.

Det var i januari som jordbruksminister Jennie Nilsson (S) meddelade att aveln på Sveriges minkfarmar skulle stoppas under hela 2021, med anledning av att minkarna kan vara värdar för coronaviruset.

Sedan i somras har en obligatorisk tillsyn av samtliga minkgårdar pågått. 

Nu har virusarvsmassa påvisats med PCR i ett av sex prover som skickats från en gård i Skara. Det visade ett fall av SARS-CoV-2-infektion. 

Statens veterinärmedicinska anstalt skriver i ett pressmeddelande att det påvisade viruset är en typ som inte tidigare sett i Sverige – men som rapporterats från flera andra länder. 

– Det är i dagsläget oklart hur viruset tagit sig in i besättningen och var det kommer från, skriver statsepizootolog Karl Ståhl på SVA i pressmeddelandet.

Ingen ny virusvariant

Enligt SVA handlar det om en ursprunglig SARS-CoV-2-typ och inte om någon av de nyare virusvarianter som skapat stor oro på grund av förändrade virusegenskaper, så kallade ”variants of concern”.

– Samtliga minkgårdar i landet lyder under särskilda smittskyddsrestriktioner för att minska risken för introduktion och vidare smittspridning efter beslut från Jordbruksverket som togs i samband med det omfattande utbrott av SARS-CoV-2 som drabbade svenska minkgårdar under hösten 2020, säger statsepizootolog Karl Ståhl. 

Hösten 2020 avlivades mellan 15 och 17 miljoner minkar i Danmark efter att en mutation upptäcktes. Sedan dess har minkarna orsakat mycket debatt och hanteringen har fått hård kritik.

Just nu på går en vidare utredning av det aktuella fallet i Skara.

SE OCKSÅ: 

Per Bolund kommenterade minkbeslutet.