Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny chans för ifrågasatt kommunresa till Florida

Revisorernas kritik var stenhård mot Intraservice förra året. Foto: Göteborgs stad
Orlando, Florida. Foto: Wikimedia commons

Konferensresan till Orlando, Florida, för två tjänstemän vid Intraservice i Göteborg för 70 000 kronor lades på is av politikerna i augusti.

En av politikerna hade googlat sig fram till att en konferens med samma namn arrangerades på betydligt närmre håll: i Stockholm.

Nu gör tjänstemännen vid Intraservice ett nytt försök att få politikerna att godkänna resan.

Så sent som förra året stormade det hårt kring Intraservice i Göteborgs resor, vilket slutligen fick både direktören och nämndens ordförande att avgå. 

Ett av de ifrågasatta resmålen hade den gången gått till Orlando, Florida.

Häromveckan kunde GT avslöja att det fanns planer för en ny konferensresa till samma ställe. 

Men denna gång lade politikerna planerna på is efter att Demokraternas ledamot i styrelsen Peppe Bokedal hade upptäckt att en konferens med samma namn arrangerades i Europa. 

Microsoft Ignite 2019: ”En googling bort”

Till våren skulle konferensen genomföras i Stockholm till en betydligt lägre kostnad och mindre miljöpåverkan.

– Det var en googling bort, det var inte svårare än så, sa Pelle Bokedal, D.

Foto: Pressbild Göteborgs stad

Nu gör tjänstemännen ett nytt försök. På onsdag ska politikerna ta ställning till samma konferensresa och förvaltningen föreslår återigen att resan godkänns.

Denna gång har tjänstemännen kompletterat med uppgifter om de alternativa konferenserna i bland annat Europa. Förvaltningen har tidigare medgett att underlaget som politikerna fick inte innehöll all information som behövdes. 

– De som begärde resan var inte på mötet och det uppstod frågor under sammanträdet som inte var så lätt att besvara, sa Daniel Klaminder, nämndsekreterare i Intraservice.

Motsvarar inte behoven

Konferensen det handlar om är Microsoft Ignite, en årlig stor internationell konferens där IT-jätten Microsoft presenterar vad de anser är det senaste inom digital teknik och kunnande. 

Årets konferens äger rum den 4-8 november. 

Enligt tjänstemännen går det inte att jämföra konferenserna som äger rum i bland annat Stockholm. 

De senare konferenserna, som är gratis med undantag för resa och boende, innehåller ett urval av den större Orlandokonferensen och genomförs under enbart två dagar.  Bland annat har tvådagarskonferensen bara 100 sessioner mot 1000 i Florida.

”Konferensens innehåll motsvarar inte de fördjupade behov av kunskapsutveckling som de som deltar från Intraservice har”, skriver nu tjänstemännen i sin begäran om att få resa.

Femdagarskonferensen kostar drygt 20 000 kronor. Till det beräknas flygresa och hotellövernattning gå på drygt 50 000 kronor.  

Acklimatisering

”Förvaltningen gör sammanfattningsvis bedömningen att konferenserna ”Ignite” respektive ”Ignite the tour” inte kan likställas utifrån möjligheten till omvärldsbevakning och fördjupning”, skriver förvaltningen.

Enligt begäran kommer tjänstemännen åka den 2 november och använda den 3 november för ”acklimatisering samt konferensregistrering”. Konferensen äger rum 4-8 november och enligt förslaget ska tjänstemännen flyga tillbaka den 8 november eller så tätt inpå som möjligt.