Här är norrskenet utanför Uddevalla. Foto: Ingemar Pettersson Ipnaturfoto.SHär är norrskenet utanför Uddevalla. Foto: Ingemar Pettersson Ipnaturfoto.S
Här är norrskenet utanför Uddevalla. Foto: Ingemar Pettersson Ipnaturfoto.S
Ingemar Pettersson som lyckades fotografera norrskenet vid Udevalla.Ingemar Pettersson som lyckades fotografera norrskenet vid Udevalla.
Ingemar Pettersson som lyckades fotografera norrskenet vid Udevalla.

Ny chans att se
norrsken i kväll

Publicerad

Fotografen Ingemar Pettersson, 41, gav sig natten mot fredag ut på norrskensjakt.

Han lyckades.

Här ser han skenet breda ut sig över Uddevalla – och i kväll finns chansen i Västsverige igen.

– Man ska titta mot norr när det är mörkt och klart. Störst sannolikhet är det klockan 23.30, säger rymdfysikern Urban Brändström.

GT har flera gånger tidigare skrivit om att norrsken under våren kan dyka upp i Västsverige. Det är på grund av att solen under en period varit väldigt aktiv – något den blir vart elfte år.

Norrskenet uppstår när kärnpartiklar som strålas ut från solen kommer in och krockar med atomer och molekyler i jordens atmosfär. Det kan alltså hända natten mot lördag och i helgen.

– Det har varit magnetisk storm natten mot fredag, så sannolikheten att det syns blir lite större. Chansen var störst i går, men är även stor i dag, säger Urban Brändström som är doktor i rymdfysik.

Under fredagen ska det enligt honom ha varit stora chanser att se norrsken på himlen i Västsverige – den femgradiga skalan låg på en tvåa . En av dem som gjorde det, var Ingemar Pettersson i Uddevalla. På torsdagskvällen såg han på nätet att prognoserna för norrsken var goda – så han gav sig ut.

– Det hade varit norrsken dagen innan, och som fotograf har jag koll på prognoserna. Speciellt när det finns chans att se det hos oss, berättar han.

Bästa tiden: 23.30

Knepet för att lyckas är att framför allt ta sig ut till en mörk plats och titta mot norr.

– Jag letade upp ett motiv som jag tyckte kunde bli käckt. Fram till 22 satt jag i soffan, sedan åkte jag ut till Herrestadsfjället här i Uddevalla och stod i kanske en och en halv timme och tittade innan det började synas. Först i kameran, sen med blotta ögat, säger Ingemar som fick beskåda skådespelet under natten.

– Det var helt klart värt det, det är så få tillfällen man får se det och så många olika faktorer som ska klaffa. Det var som ett ljusskimmer och olika färger som böljade fram och tillbaka. Ett riktigt skådespel.

Stor chans i kväll

Om man nu vill se norrsken på fredagskvällen eller i helgen, ska man enligt Urban Brändström ge sig ut vid 23.30, svensk sommartid.

Då är chansen som störst, och eftersom det råder störningar i jordens magnetfält över Norra Europa just nu, finns chansen även de närmaste dagarna.

– Det största problemet hos er i södra Sverige är att hitta en tillräckligt mörk och klar himmel. Men titta mot norr när det är mörkt och klart och undvik störande ljus. Då kan man få syn på det, säger han.

 

Vill du läsa om andra som sett norrsken i Västsverige? Då kan du läsa om Jana Damröse och Svante Sandström här. Och på irf:s hemsida kan man följa prognoserna för norrsken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER