Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny chans att se
norrsken i kväll

Här är norrskenet utanför Uddevalla.Foto: Ingemar Pettersson Ipnaturfoto.S
Ingemar Pettersson som lyckades fotografera norrskenet vid Udevalla.

Fotografen Ingemar Pettersson, 41, gav sig natten mot fredag ut på norrskensjakt.

Han lyckades.

Här ser han skenet breda ut sig över Uddevalla – och i kväll finns chansen i Västsverige igen.

– Man ska titta mot norr när det är mörkt och klart. Störst sannolikhet är det klockan 23.30, säger rymdfysikern Urban Brändström.

SÅ UPPSTÅR NORRSKEN:

Polarsken uppstår när laddade partiklar (vanligen elektroner) från solen (solvinden) faller in mot den översta delen av jordatmosfären på 100-400 kilometers höjd.

Elektronerna påverkas av jordens magnetfält och träffar därför längs en oval runt vardera magnetiska pol, den så kallade norrskensovalen på norra halvklotet.

Vid ökad solaktivitet och magnetiska stormar vidgas ovalen och förskjuts då mot lägre breddgrader och polarskenet blir samtidigt intensivare. Det är vid sådana tillfällen man kan se norrsken i södra Sverige och ibland ännu sydligare.

– Det behöver inte vara kallt, kylan har inget med det att göra. Färgerna alstras när laddade partiklar stöter på jordens magnetfält, säger Maria Sundin, docent vid Göteborgs universitet.

KÄLLA: SMHI

BÄSTA TIPSEN FÖR ATT SE SKENET:

* Ge dig ut på landsbygden. Där är det mörkare och mer öppna fält som gör att man ser lägnre.

* Det ska vara klart väder. När solen har gått ner en solig och fin dag kan chanserna vara goda.

* Ha tålamod. Det kan ta en stund innan norrskenet dyker upp – men då är det värt det.

* Det ska vara helt mörkt. Trafikljus, gatulyktor, hus eller annat som lyser kan förstöra.

* Kolla upp ofta! Den mest intensiva delen av ett norrsken varar ofta mindre än tio minuter. Tråkigt om du missar det just då.

* I Skandinavien visar sig de aktivaste norrskenen oftast före midnatt. Enligt rymdfysikern Urban Brändström är 23.30 den optimala tiden.

* Titta mot norr – så klart.

GT har flera gånger tidigare skrivit om att norrsken under våren kan dyka upp i Västsverige. Det är på grund av att solen under en period varit väldigt aktiv – något den blir vart elfte år.

Norrskenet uppstår när kärnpartiklar som strålas ut från solen kommer in och krockar med atomer och molekyler i jordens atmosfär. Det kan alltså hända natten mot lördag och i helgen.

– Det har varit magnetisk storm natten mot fredag, så sannolikheten att det syns blir lite större. Chansen var störst i går, men är även stor i dag, säger Urban Brändström som är doktor i rymdfysik.

Under fredagen ska det enligt honom ha varit stora chanser att se norrsken på himlen i Västsverige – den femgradiga skalan låg på en tvåa . En av dem som gjorde det, var Ingemar Pettersson i Uddevalla. På torsdagskvällen såg han på nätet att prognoserna för norrsken var goda – så han gav sig ut.

– Det hade varit norrsken dagen innan, och som fotograf har jag koll på prognoserna. Speciellt när det finns chans att se det hos oss, berättar han.

Bästa tiden: 23.30

Knepet för att lyckas är att framför allt ta sig ut till en mörk plats och titta mot norr.

– Jag letade upp ett motiv som jag tyckte kunde bli käckt. Fram till 22 satt jag i soffan, sedan åkte jag ut till Herrestadsfjället här i Uddevalla och stod i kanske en och en halv timme och tittade innan det började synas. Först i kameran, sen med blotta ögat, säger Ingemar som fick beskåda skådespelet under natten.

– Det var helt klart värt det, det är så få tillfällen man får se det och så många olika faktorer som ska klaffa. Det var som ett ljusskimmer och olika färger som böljade fram och tillbaka. Ett riktigt skådespel.

Stor chans i kväll

Om man nu vill se norrsken på fredagskvällen eller i helgen, ska man enligt Urban Brändström ge sig ut vid 23.30, svensk sommartid.

Då är chansen som störst, och eftersom det råder störningar i jordens magnetfält över Norra Europa just nu, finns chansen även de närmaste dagarna.

– Det största problemet hos er i södra Sverige är att hitta en tillräckligt mörk och klar himmel. Men titta mot norr när det är mörkt och klart och undvik störande ljus. Då kan man få syn på det, säger han.

 

Vill du läsa om andra som sett norrsken i Västsverige? Då kan du läsa om Jana Damröse och Svante Sandström här. Och på irf:s hemsida kan man följa prognoserna för norrsken.