Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny Blocket-bluff kan  länsa ditt  bankkonto

Jan Saarinen, 51, synade bluffen. Nu vill han varna andra.

Svara på en undersökning och lämna bankuppgifter för att få 900 kronor.

Men i stället länsas ditt konto.

Det nya Blocketmejlet skickas av bedragare och lurar vanliga människor på nätet. Jan Saarinen, 51, Göteborg, vill varna andra.

– Det var välformulerade frågor och såg proffsigt ut. Bedragarna blir allt skickligare, säger han.

FAKTA

SVARET FRÅN BLOCKET:

Hej!

Det är fler som har hört av sig om detta mejl som skickas ut i dagarna.

Är det Blocket som skickat ut detta mejl?

Nej. Blocket begär aldrig kortnummer eller lösenord - vare sig över telefon eller via mejl. Vi kommer inte heller att skicka mejl med länkar som leder direkt till en kortbetalningssida. Denna aktivitet kallas allmänt för phishing eller nätfiske och är ett bedrägeriförsök med syfte att samla in känslig information som används för att lura till sig pengar.

Vad ska man göra om man utsatts för denna typ av bedrägeri?

Skulle det vara så att du har utsatts för denna typ av bedrägeri och dessutom lämnat ut kortuppgifter, råder vi dig att omgående kontakta din bank, spärra ditt kort och gör en Polisanmälan.

För mer information om hur du gör en polisanmälan besök

Vad gör Blocket åt den här typen av bedrägeriförsök?

På Blocket arbetar vi aktivt för att förhindra olika typer av bedrägeriförsök. Bland annat informerar vi våra användare på sajten om vad man ska tänka på och vad man kan göra för att för att inte bli lurad. Oftast har de mejladresser som får dessa phishing-mejl samlats in automatiskt av bedragarna med "robotprogram" från hemsidor där mejladresser är synliga.

För att skydda våra användare har vi exempelvis valt att dölja alla e-postadresser på Blocket bakom formulär, så att det ska bli svårare att samla in kontaktuppgifterna.

Så fort vi får kännedom om misstänkta bedrägeriförsök, där bedragarna använder Blocket som avsändare och i mejlet länkar till en Blocket-liknande hemsida, så kontaktar vi de ansvariga för domänen där den falska hemsidan ligger och informerar om det pågående bedrägeriförsöket samt uppmanar dem att "släcka" sajten. Vi har fortlöpande kontakt med polisen och andra berörda myndigheter om dessa aktiviteter och bistår alltid med information vid behov.

Hälsningar,

Blockets Kundsäkerhetscenter

Så här ser bluffmejlet ut:

Hej,
 du har blivit utvald av Blocket.se att delta i vår snabba och enkla undersökning. 

I gengäld belönas du med 900,00 SEK - Bara för din tid!Det gynnar alla att hjälpa oss bättre förstå hur våra kunder känner. 
Med den insamlade informationen kan vi göra en rad förändringar för att förbättra och utöka våra tjänster.
 Den kommer att lagras i vår säkra databas under högst 3 dagar medan vi bearbetar resultaten av denna rikstäckande undersökning.

Tips från Blockets kundsäkerhetsansvarige – så undviker du att bli lurad:

•Om du skulle få ett mejl, sms eller blir uppringd från Blocket

* Där man hänvisar till en återbetalning eller verifiering av dina annonser eller ditt konto

* Där man bifogar en klickbar länk till Blocketliknande sida

* Där du uppmanas lämna ifrån dig kortnummer, CCV kod och andra kortuppgifter

Då är detta ett bedrägeriförsök.

• Blocket ber aldrig om kortnummer, lösenord eller annan kontoinformation via mejl, sms eller telefon.

*Om du har lämnat ifrån dig dina kortuppgifter uppmanar vi dig att kontakta din bank för att spärra ditt kort och göra en polisanmälan.

*När du betalar med kort och lämnar ut dina kortuppgifter på nätet, kolla alltid att sidan är säker genom titta om sidan är certifierad i adressfältet i din Browser.

*Blocket begär aldrig ut kortnummer eller lösenord över telefon eller mejl. Du kommer heller aldrig få mejl från Blocket med länkar som leder direkt till en kortbetalningssida.

Ett välformulerat mejl till flitiga Blocket.se-besökare. Det är vad många människor nu hittar i sin mejlkorg. Där ombeds man att svara på en kort undersökning för hemsidan och sedan lämna sina kontouppgifter – för att få 900 kronor som tack.

Men allting är en bluff. I stället för en saftig belöning får man kontot länsat. Jan Saarinen, 51, från Göteborg, är en av dem som fått mejlet och nu vill han varna andra.

– Jag hade fått ett mejl där det stod att Blocket var avsändare. Man fick välja att fylla i en undersökning och som tack för hjälpen få 900 kronor. Det såg väldigt snyggt ut, berättar Jan Saarinen som tror att många kan gå på bluffen. Speciellt om man inte har fått mejlet innan.

– Det var välformulerade frågor och såg proffsigt ut. Bedragarna blir allt skickligare. Det är inte ovanligt att det är en massa erbjudanden i samband med sådana här mejl, säger Jan Saarinen.

"Skickliga"

Han gjorde undersökningen men synade bluffen när han kom till betalsidan. Då insåg han att någonting var fel och kontaktade Blocket.

Som svar fick han veta att de inte ligger bakom några liknande undersökningar och att många drabbats de senaste dagarna.

– Jag insåg att det var en bluff och mejlade Blocket. De berättade att de har haft det här problemet och fick svaret att de fått många frågor om detta de senaste dagarna. De förklarade att de aldrig begär ut kortuppgifter av sina kunder och att det är bra att tänka på.

Hos polisen håller man med om att man ska vara försiktig när de gäller liknande bedrägerier. Det finns bra regler att förhålla sig efter.

– En bra regel är att man aldrig någonsin ska skriva i sitt kontonummer någonstans. Då kan någon annan komma åt kontot, säger Ulla Brehm, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Hon berättar att de här bedrägerierna är relativt vanliga och att de hela tiden utvecklas.

– De som gör de här annonserna är oftast väldigt skickliga, de påminner om något väldigt seriöst. Men generellt är det så att man inte ska fylla i sitt kontonummer någonstans. Inga seriösa firmor, lotterier eller liknande begär ett kontonummer. Får man ett mejl där man ska stanna upp och göra något sådant är det bara att slänga det, säger Ulla Brehm.

"Det låter för mycket"

Också Jan Larsson, 41, lagerarbetare från Örebro, har fått bluffmejlet, men tyckte att det ringde varningsklockor i och med den höga ersättningen.

– Jag började fylla i mina kortuppgifter men tänkte sen att "900 kronor, det låter för mycket", säger han till Expressen.se.

Blockets kundsäkerhetsansvarige Thomas Bäcker, säger att många kontaktat dem, men att inget tyder på att någon blivit av med några pengar efter att ha medverkat i enkäten.

Polisanmäl om du blivit utsatt

– Kännedomen bland användare och människor överhuvudtaget har blivit så pass mycket större när det gäller sådant här, och det är nog många som också har reagerat på den höga summan det stod att man skulle få om man fyllde i undersökningen, säger Blockets kundsäkerhetsansvarige Thomas Bäcker.

Hans bästa tips i sådana här lägen är annars att aldrig lämna ut sina kortnummer eller kontouppgifter.

– Blocket begär aldrig kortnummer eller lösenord - vare sig över telefon eller via mejl. Vi kommer inte heller att skicka mejl med länkar som leder direkt till en kortbetalningssida, säger han.

Skulle det vara så att du ändå har utsatts för denna typ av bedrägeri och dessutom lämnat ut kortuppgifter, är rådet att omgående kontakta din bank, spärra ditt kort och gör en polisanmälan.