Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny behandling mot hiv sätts in i Sverige

Aids och hiv – här är några fakta om sjukdomarna
En ny behandling mot hiv finns tillgänglig i Sverige.
Foto: Kiyoshi Takahase Segundo / Colourbox
Infektionskliniken i på Sahlgrenska i Göteborg.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från och med den 1 april finns den första långverkande hiv-behandlingen tillgänglig i Sverige. Ett dagligt intag av tabletter kan nu ersättas med behandling sex gånger per år.

– De patienter som varit med i studierna har överlag varit mycket positiva, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

I slutet av förra året gav Europeiska kommissionen marknadsföringstillstånd för den nya behandlingen, som består av en kombination av injektioner och tabletter. 

Och nu finns den alltså tillgänglig i Sverige. 

– Dagens effektiva medicinska hiv-behandling har drastiskt minskat sjukligheten och dödligheten hos personer som lever med hiv, men den kräver att läkemedlen tas varje dag utan avbrott, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Antivirala läkemedel med långverkande effekt kan vara ett bra alternativ för personer som av olika skäl har svårt att klara dagliga tablettintag, menar Gisslén.

– De patienter som varit med i studierna har överlag varit mycket positiva till behandlingen, säger han.

Magnus Gisslén är professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin, och ser positivt på den nya hiv-behandlingen.
Foto: Johan Wingborg

”Fördomar och okunskap”

Daniel Serguey Suarez, verksamhetschef för Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv – Posithiva Gruppen – välkomnar också den nya behandlingen.

– Det stora problemet för många som lever med hiv i dag är stigmatisering, fördomar och okunskap i samhället. Att inte behöva ta läkemedel varje dag kan till exempel passa för den som inte vill eller kan berätta om sin sjukdom, den som ska resa till länder dit man inte får ta med medicinerna och för den som lever utsatt och inte har en fast bostad, säger han i pressmeddelandet.

Ny typ av hiv-virus upptäckt

Första nya bekräftade varianten av viruset på 19 år