PLÅGSAM VÄNTAN. Saabjobbare som Tony Klasén är luttrade och har fortsatt att hoppas, trots alla kriser. Men nu växer tvivlet. Foto: Lennart Rehnman
PLÅGSAM VÄNTAN. Saabjobbare som Tony Klasén är luttrade och har fortsatt att hoppas, trots alla kriser. Men nu växer tvivlet. Foto: Lennart Rehnman

Nu växer tvivlet hos Saabjobbarna

Publicerad
Uppdaterad
TROLLHÄTTAN. Även de mest optimistiska bland Saabjobbarna börjar tvivla nu.
- Ju längre tid som går, desto svårare blir det, konstaterar Tony Klasén, 42 från Vargön.
Han hoppas att bilföretaget där han slitit i ett kvarts sekel får leva vidare - men tycker det ser mörkt ut.
De negativa nyheterna kring Saab Automobile kommer slag i slag. Senast i raden är de hårda villkor som Europeiska investeringsbanken ställt upp, och som i värsta fall kan driva den lilla svenska bilfabriken i konkurs.
- Om den där ryssen (Vladimir Antonov) vill in med pengar, så låt honom göra det då! Jag begriper inte det här, säger Tony Klasén.
Oron gnager hela tiden.
- Ja, det är ju mitt jobb det handlar om. Jag hoppas verkligen att de löser det här, säger han.
Men om "de" inte löser det?

Hoppas på stödpaket

Tony Klasén medger att han funderar allt mer kring hur det ska gå för honom, familjen och hela regionen om det värsta skulle hända.
- Går det så illa att man lägger ner Saab hoppas jag att regeringen går in med någon form av stödpaket. För det är ju inte bara vi som jobbar där som drabbas, utan många, många fler. Jobben växer ju inte på träd här...
Själv kan han tänka sig att sätta sig på skolbänken igen, om de ekonomiska villkoren blir rimliga.
En sak som han och hans arbetskompisar pratar om är hur det kunde gå så här illa så snabbt.
- Alltså, när man fick reda på att de inte kunde betala underleverantörerna - det ska inte behöva gå så långt! De måste ha vetat om att det var på gång.

Får ingen information

Han är också kritisk till att all information de får kommer via tidningarna, och inte från arbetsgivaren.
På onsdag ska han tillbaka till jobbet.
- Vi vet inte vad som väntar. Jag tror knappast att man får i gång produktionen då, för det är inte gjort i en handvändning.
Fast det är just det han vill. Att bilbyggandet tar fart så fort det bara går, att försäljningen kommer i gång och att hoppet tänds på nytt.
- Jag har gått hemma med full lön i två veckor, och det har varit toppen i det här vädret. Det ska man inte klaga på. Men jag hade hellre gått och jobbat. Absolut!
Jan Sprangers
Jan Sprangers

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER