Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu välkomnas partners åter till ultraljudsundersökningar

Folkhälsomyndigheten: "Ett antal gravida vårdas på IVA"
Skaraborgs sjukhus tillåter partners att vara med på ultraljudsundersökingar.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
”Väldigt efterlängtat”, konstaterar BB i Skövde.
Foto: Gorm Kallestad / TT NYHETSBYRÅN

Under pandemin har partners inte tillåtits följa med på ultraljudsundersökningar i Västra Götaland.

Men den 4 oktober ändrar Skaraborgs sjukhus på det.

– Vi vet att det här är väldigt efterlängtat bland blivande föräldrar och därför är det naturligtvis oerhört glädjande att kunna lämna det här beskedet, säger Gerald Wallstersson och Susanne Johansson på BB i Skövde, i ett pressmeddelande. 

I somras kom Västra Götalandsregionen med glädjebeskedet att partners åter tillåts vistas på BB. Men fortfarande förbjuds de från att medverka under ultraljudsundersökningar.

”För Obstetriken gäller fortsatt att inga närstående får följa med in på ultraljudsmottagningen eller i väntrummet trots att partnerförbudet på BB hävdes den 9 juni”, skriver till exempel ultraljudsmottagningen på Östra sjukhuset på sin hemsida. 

Men på Skaraborgs sjukhus blir det snart ändring på det. Från och med den 4 oktober öppnas dörrarna, även för partnern, för att få ett första möte med barnet i magen. 

– Vi vet att det här är väldigt efterlängtat bland blivande föräldrar och därför är det naturligtvis oerhört glädjande att kunna lämna det här beskedet, säger Gerald Wallstersson, processchef, och Susanne Johansson, enhetschef på BB Skövde. 

För besöket gäller dock vissa villkor. Patienten och partnern måste ha munskydd och vara symtomfria, och barn får inte följa med.

– Samma regler gäller vid besök på Skaraborgs Sjukhus i både Skövde och Lidköping.

SE MER:

Vaccin mot covid-19 är i dag godkänt för barn från 12 år. Nu meddelar Pfizer att deras covid-vaccin ska vara effektivt och säkert för barn redan från fem år, enligt nya kliniska studier.