Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu stoppas bluffläkaren

Doktor Erik Enby stängs av som läkare efter sina oseriösa arbetsmetoder.
GÖTEBORG. Alternativdoktorn Erik Enby kan inte längre kalla sig läkare.
Socialstyrelsen vill ta hans legitimation.
- Det är en oerhörd lättnad att inga fler människor blir drabbade, säger Jan Theorin som förlorat sin cancersjuka dotter Charlotte.
Charlotte Theorin tillsammans med sönerna Love och Joel.
Charlotte Theorin var en av dem som besökt doktor Erik Enby. Hon kom till honom med bröstcancer och behandlades med vitaminer och mineraler. Charlottes pappa Jan berättar att hon friskförklarades av Erik Enby i oktober 2003. Två månader senare låg hon på dödsbädden. - Det är hokus pokus, säger Jan Theorin som är den senaste i raden som anmält doktorn. Jag får inte tillbaka min dotter men jag vill inte att någon annan ska bli drabbad av den här mannen. Upprepade anmälningar Nu har socialstyrelsen i Göteborg yrkat på att Erik Enbys läkarlegitimation dras in. - Det krävs upprepade anmälningar för ett sådant här beslut, säger Göran Mellbring, chef för socialstyrelsen i Göteborg. Enligt svensk lag måste läkare arbeta enligt vetenskapligt bearbetad erfarenhet och det är tydligt att han inte gör det.

"Många blir straffade"

Till grunden för beslutet ligger bland annat tidigare anmälningar, Enbys journaler och hans egen berättelse, hans hemsida och ett inslag från tv-programmet Insider. - Det kan aldrig vara positivt att förlora sin legitimation men historien visar att många blir straffade för att de har rätt, som till exempel Galilei och Copernicus, säger Erik Enby. Han har hållit på med alternativ medicin i 30 år och han säger sig ha upptäckt vad cancer beror på. Enligt honom är det en svampinfektion som går att behandla med vitaminer och mineraler. - Jag ångrar ingenting. Det har tagit 19 år att ta reda på vad sjukdomen beror på och man kan ju inte ångra sitt liv.