Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu startar West Pride – här är höjdpunkterna

Årets festival kan återigen hållas utan restriktioner.
Foto: HENRIK JANSSON
West Pride blir den första svenska pridefestivalen som kan arrangeras utan restriktioner sedan pandemin startade.
Foto: JAN WIRIDEN

West Pride pågår mellan måndagen den 27 september och söndagen den tredje oktober. 

Tack vare slopade restriktioner kommer paraden den andra oktober att ske i full skala. 

– Att få gå i den första riktiga prideparaden i Sverige sedan pandemins intåg känns som en ynnest, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef.

På West Prides maxade program finns cirka 200 punkter som kommer äga rum under festivalveckan. Den stora höjdpunkten är kanske för de allra flesta, paraden, som inträffar den andra oktober. 

Tack vare att restriktionerna försvinner onsdagen den 29 september kommer paraden kunna välkomna alla som vill delta. 

– Det känns helt underbart att kunna välkomna alla till festivalen, vare sig det är i fysisk form eller digitalt. Att få gå i den första riktiga prideparaden i Sverige sedan pandemins intåg känns som en ynnest. Känslan av att få manifestera mänskliga rättigheter tillsammans går inte att jämföra med något annat, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef i ett pressmeddelande. 

Men det finns självklart en rad andra aktiviteter som också är värda att uppmärksammas. 

Allt från samtal till padelturnering 

Under måndagen den 27 september är det bland annat tipspromenad, filmvisning och konstutställning. 

Onsdagen den 29 september är det samtal om förebilder men också kvällshäng för unga transpersoner och PrideRacing på Jägersro.  

Den 30 september kan man besöka Göteborgs konstmuseum för att prata om queer-personer i konsten, dessutom kommer det bland annat hållas samtal om unga transpersoner i kyrkan. På kvällen kommer det finnas möjligheter till klubbande, blad annat när Bee´s har schlagerkväll. 

Den första oktober hålls en padelturnering på Åby Arena och en guidad visning genom historien: ”400 år av sex”. Det är även officiell öppningsfest på Auktionsverket Kulturarena.

Veckan avslutas under söndagen bland annat med ett par kända ansikten som Clara Henry, Petrina Solange, Skye Ericsson och Andy E.  

Hela porgrammet finns på West Prides hemsida

Så var Malmö Pride: