Nu ska skolorna testa sovmorgon

Det var Kalle Bäck, KD, som la fram motionen om schemalagd sovmorgon i kommunfullmäktige.
Foto: KDU
Inom snar framtid kan morgontrötta elever i Göteborg få starta sin skoldag senare.
Foto: FOTOLIA / DISQ - STOCK.ADOBE.COM 164574947

Snart kan morgontrötta tonåringar i Göteborg få sin vilja igenom. 

Stadsdelen Centrum har godkänt ett förslag om att testa sovmorgon på vissa utvalda skolor.

– Det har varit övervägande positivt, det är många som känner igen sig i det här, säger Kalle Bäck, kristdemokratisk ledamot i kommunfullmäktige och mannen bakom förslaget.

Plågas du av morgontrötthet? Många tonåringar drabbas av ökande sömnbehov och har svårt att komma upp på morgonen. För några lyckliga få kan dessa problem snart vara ett minne blott – I Göteborg ska utvalda skolor få testa på schemalagd sovmorgon.

Bakom förslaget ligger kristdemokraten Kalle Bäck, som i en motion i kommunfullmäktige föreslog att ungdomar från högstadiet och uppåt ska få skjuta på första lektionen. 

– Jag tror vi måste göra allt vi kan för att höja resultaten i Göteborgs skolor och vi vet av forskningen att ett sånt sätt är att starta dagen något senare, det är en pusselbit, säger Kalle Bäck, KD.

Vad har du fått för reaktioner på din motion?

Det har varit övervägande positivt, det är många som känner igen sig i det här, säger Kalle Bäck.

Ska testas utvalda på skolor i Göteborg

Nu har stadsdelsförvaltningen i Centrum hakat på förslaget och kommer lyfta frågan i nästa nämnd.

– Vi vill gärna öppna för ett pilotprojekt någonstans i stan där man kan prova det här på några skolor, säger Hans Wettby sektorschef för utbildning i Centrum, till GöteborgDirekt. 


LÄS OCKSÅ: Politikerns förslag: Ge ungdomar sovmorgon 


Det är än så länge oklart hur lång sovmorgonen blir eller vilka skolor som ska få prova på den, men om försöket är lyckat kan man tänka sig att införa sovmorgonen på skolor i hela Göteborg.

– Jag vill inte  tvinga alla skolor att göra samma sak men jag vill se vad det får för effekter och sen eventuellt sprida vidare. Goda exempel är ju till för att spridas, säger Kalle Bäck.

Underlättar planeringen

Men även solen har sina fläckar, och sovmorgonen har sitt pris – en senare start innebär också en senare hemgång. Enligt Kalle Bäck finns det andra fördelar utöver höjda studieresultat och piggare ungdomar.

– Man kan se fördelar för skolans sett att planera, till exempel när det gäller att kalla in vikarier med kort varsel, säger han.