Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu ska bastionen i Göteborg renoveras

Porten på bilden visar ingången till bastionens inre utrymmen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: SVEN-ERIK JOHANSSON

Bastionen Carolus Rex vid Esperantoplatsen i Göteborg ska genomgå en renovering.

Det skriver Vårt Göteborg.

– Det här är en viktig plats i staden, säger Ognjen Delipara, projektledare, till Göteborg stads nyhetskanal.

Tanken är att renoveringen ska vara klar till Göteborgs 400-årsjubileum 2021. 

Anledningen till upprustningen är att vatten och växtlighet ställer till det.

– Det här är en viktig plats i staden. Bastionen har spelat en historiskt betydelsefull roll. Detta måste respekteras och genomsyra renoveringen, säger projektledaren Ognjen Delipara.

Renoveringen är möjlig att genomföra sedan fastighetsnämnden tidigare i år beslutade om att ge 13 miljoner kronor till projektet. Redan för tio år sedan fanns planer på renovering, men det är alltså först nu som den kommer att genomföras.

Park stängs tillfälligt

I samband med renoveringen kommer parken på bastionens tak att vara stängd, i uppskattningsvis ett års tid. Man kommer ta bort jordmassorna så att byggnaden framträder för att sedan lägga en markduk över så att vattnet inte tränger igenom.

– I ett sådant här projekt är förarbetet mycket viktigt. Det är ett mångfacetterat arbete med många inblandade. Då är det viktigt att alla har gemensam målbild och vet hur vi ska gå tillväga, säger Ognjen Delipara till Vårt Göteborg.

Bastionens fullständiga namn är Carolus undecimus rex, latin för Karl XI som var kung av Sverige från 1660 fram till sin död 1697.

Ognjen Delipara berättar för Vårt Göteborg att en renovering av byggnaden skedde för cirka 100 år sedan.