Nu sjunker bostadspriserna – efter 13 månader av ökning

Mäklaren Adam Frostelind kan inte slå fast om trenden med sjunkande priser kommer fortsätta.
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedlingen
Bostadspriserna i Göteborg har svalnat något jämfört med det senaste året.
Foto: HENRIK JANSSON

Efter ett år av stigande bostadspriser har ett trendbrott skett i Göteborg. 

Under första halvan av juli har priserna gått ner med 1,3 procent jämfört med juni månad. 

Det visar nya siffror från Valueguard. 

Priserna på bostäder har gått uppåt under hela pandemin och marknaden har varit glödhet under i stort sett hela året. men för första gången på 13 månader syns nu ett trendbrott. I juni månad sjönk priserna i landet med 0,5 procent. I Göteborg stod priserna i stort sett stilla. 

Men i de första månaderna i juli syns en större nedgång jämfört med månaden innan. Då ligger Göteborg hittills minus 1,3 procent. 

– Priserna i Göteborg har inte samma kurva uppåt som det har varit det senaste året. Kollar man på prisindex för lägenheter och hus i Göteborg ser man att kurvan planar ut lite, säger Adam Frostelind, fastighetsmäklare hos Länsförsäkringar. 

Pandemin har förändrat efterfrågan 

Adam Frostelind säger att antal försäljningar och priser generellt sjunker under sommarmånaderna. undantaget var förra sommaren när folk stannade hemma i stället för att resa på grund av pandemin. 

Någonting annat som pandemin fört med sig är att köpare verkar kolla sig om efter större bostäder än tidigare. 

– Bland de bostäderna som sticker ut är det framför allt hus, radhus och stora lägenheter. Vi ser en trend att kunder som är ute och letar efter nytt boende vill ha ett extra rum jämfört med innan. Många par som förr köpte en tvåa köper i dag en trea för att ha plats för eventuellt hemmakontor.

Även mindre lägenheter nära universitet och högskolor är fortsatt heta. 

– Detta är en trend som inte är ovanlig då antagningsbeskeden kommer under sommaren och det kommer bli många nya Göteborgare, säger Adam Frostelind.

Så ska man tänka som köpare 

Adam Frostelind menar att det i det här läget är viktigt att man inte enbart tänker på bostäder som investeringar.

– Som köpare är det viktigt att man tänker på att man köper en lägenhet eller ett hus som ett boende och inte enbart som en investering. Skulle priserna gå ner så behöver man kunna bo kvar ifall man inte har råd att flytta till större. 

Ska man vara kall och invänta lägre priser?

– Hade man vetat exakt hur priserna står i framtiden så hade man varit rikast i världen! Nej tyvärr, jag har inget bra svar på den frågan.