Nu säljs bordellen - för tio miljoner

IMPONERADE. Den stora villan utgör en imponerande anblick. Trots detta har det bytt ägare flera gånger sedan den byggdes för mindre än hundra år sedan.
Foto: Leif Gustafsson

GÖTEBORG. Villa Porthälla i Partille - mer känd som Borgen - är till salu.

18-rumsvillan har tidigare varit såväl bordell som center för Hare Krishna-rörelsen.

Prislapp: Tio miljoner kronor.

Borgen i Partille är en av Västsveriges mer kända fastigheter, men har periodvis stått tom. Den har en bostadsyta på 446 kvadrat­meter och 100 kvadratmeter biytor.

Villan byggdes av företags­ledaren Ernst Harbeck, och stod klar 1918.

Han tvingades dock sälja den av ekonomiska skäl, och den köptes senare av en fabrikör - som gick i konkurs.

Förtäckt bordell

1971 köptes den och förvandlades till en exklusiv herrklubb - som vid en polisrazzia visade sig vara en förtäckt bordell. Efter det har villan haft flera olika ägare, och fungerat som bland annat kontor. I början av 1980-talet hyrdes den av Hare Krishna-rörelsen.

1985 köptes den av Claes-Åke Hibson från Falkenberg, som renoverade och byggde om villan till lägenheter.

"Problemfastighet"

De kommunala myndig­heterna har dock under senare år betraktat den som en "problemfastighet", och socialförvaltningen förklarade för Partille Tidning att man "fått göra en del hembesök där", något som Claes-Åke Hibson ställde sig oförstående till.

Nu ligger alltså villan ute till försäljning via en mäklarfirma. GT har utan framgång sökte Claes-Åke Hibson för en kommentar.

Har bytt ägare flera gånger

Villan ligger i området Paradiset, och är granne med flera andra ståtliga privatvillor.

Sedan den byggdes har den bytt ägare ett antal gånger, och fungerar nu i huvudsak som ett hyreshus. Ägaren meddelade redan tidigare i år att han övervägde att sälja fastigheten.

Till villan hör en tomt på 2 600 kvadratmeter med bland annat en swimmingpool.

Huvudbyggnaden har tre våningar plus källare, men saknar hiss. Det gör den svår att använda som till exempel konferensanläggning.