Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu påbörjas byggandet av Nordens högsta hus

Karlatornet förväntas bli Nordens högsta byggnad när det står klart med sina 245 meter och 73 våningar.
Foto: SERNEKE/TOMORROW AB
I anslutning till Karlatornet planeras den nya stadsdelen Karlastaden på Hisingen.
Foto: SERNEKE

Nu sätts spaden i marken för lyxbygget Karlatornet i Göteborg, rapporterar GP.

Med sina 245 meter blir det den högsta byggnaden i Norden.

– Under nästa år kommer man se att det går uppåt väldigt fort, säger biträdande platschef David Salekärr till GP.

I veckan påbörjades byggnationerna av Karlatornet, den 245 meter höga byggnaden som väntas bli Nordens högsta byggnad och Göteborgs första skyskrapa. 

Enligt Göteborgs-Posten började man under onsdagen med att gjuta byggnadens första våning – efter årsskiftet förväntas man kunna bygga en ny våning varje vecka.

– Vissa våningar är mer komplicerade än andra, men ett normalt våningsplan ska ta en vecka. Under nästa år kommer man se att det går uppåt väldigt fort, säger David Salekärr, biträdande platschef för Karlatornets stomme, till GP.

Man räknar med att ha stommen klar år 2021. Då kommer flertalet lägenheter på de nedre våningarna att också stå färdiga.

594 lägenheter, bio och takterrass

Karlatornet kommer att rymma 594 lägenheter – från ettor på 25 kvadratmeter till stora trevåningsbostäder på 400 kvadratmeter. Den dyraste lägenheten har sålts för ungefär 66 miljoner kronor. Ett hissystem ska installeras som, enligt byggbolaget Serneke, kommer kunna känna av hur människor rör sig i tornet och anpassa sig efter det. 

Lyxbygget kommer, förutom bostäder, också rymma gym, bio- och aktivitetsrum, takterrass och skötselrum för hundar. Skidmore, Owings & Merrill som ritat byggnaden har också ritat Burj Khalifa i Dubai och One World Trade Center i New York.

Petter Stordalen ska driva hotell i Karlatornet.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Petter Stordalen har tecknat ett 20-årigt avtal med Sernekes och NREP:s Karlastaden om att driva hotell i Karlatornet. Kontraktet är värt 800 miljoner kronor.

Har bråkats om förseningar

Ola Serneke, vd för byggbolaget Serneke.
Foto: Bildbyrån

Efter att Karlatornet drabbades av förseningar var det flera av köparna som ville dra sig ur sina förhandsavtal. Personerna hade då redan betalat förskott för lägenheterna. Ola Serneke, vd för Serneke, svarade då på kritiken:

– Vi har ingått ett avtal och det avtalet måste vi följa. Vi kan inte säga att folk kan häva avtalen hursomhelst bara för att vara schysta. Det är inte därför man ingår ett avtal. Men vi ger dem möjlighet sälja vidare avtalet samma tid som de skulle flyttat in.