Premiärfest. Klockan 00:12 natten till söndag utrymdes konsthallen Röda sten. Foto: Niklas Maupoix
Premiärfest. Klockan 00:12 natten till söndag utrymdes konsthallen Röda sten. Foto: Niklas Maupoix

Nu misstänks de ha planerat mord

Publicerad
Uppdaterad
De greps som misstänkta terrorister.
Nu misstänks de ha planerat att mörda en festdeltagare på konsthallen.
Men bevisningen totalsågas av försvaret.
I dag kan de fyra misstänkta häktas - eller gå fria.
Terrorfallet i Göteborg tog i går en plötslig vändning.
Misstankarna om ett planerat terrordåd mot Röda Sten konsthall under natten till den 11 september släpptes – och ändrades till planer på mord.

Nya detaljer

När männen förhördes i går eftermiddag fick de ta del av nya detaljer. För första gången fick de veta skälen till gripandet sent i lördags – att de misstänks för att ha planerat att mörda en person på konsthallen.
Personen namngavs i förhören.
Varken Säpo, åklagare eller försvarare går ut med vem personen är.
Konstnären Lars Vilks, som lever under ständigt dödshot, skrev några dagar före konstbiennalinvigningen ett inlägg på sin blogg, som kan tolkas som att han skulle vara på festen.
- Jag har tänkt om det finns någon annan på biennalen som skulle kunna vara ett intressant mål. Men det är svårt att hitta någon, säger Lars Vilks.
När nationella insatsstyrkan grep männen utanför Göteborgs centralstation hade de länge varit under spaning och telefonavlyssning.
En av de misstänkta blev telefonavlyssnad av Säpo redan för tre år sedan, enligt uppgifter till GT.

"Mycket vag"

Men bevisningen som Säpo presenterade under förhören i går sågas fullständigt av försvaret.
- Den är mycket vag. Enligt min mening räcker den absolut inte för en häktning, säger 26-åringens advokat Ulf Ahlstedt.
Urban Gilborne, 23-åringens advokat:
- Det är en klen bevisning som har presenterats.
Advokat Eva Henrikson, som försvarar 25-åringen, säger:
- Det är ytterst knapphändiga uppgifter.
Björn Sjölander, advokat för 24-åringen:
- Min huvudman säger att polisen misstar sig.

Förhandling i dag

Förundersökningsledare Agnetha Hilding Qvarnström, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren för säkerhetsmål, har inte gått att nå för en kommentar kring den ändrade brottsrubriceringen.
- Åklagaren gör antagligen bedömningen att de inte har tillräckligt för ett häktningsbeslut för förberedelse till terrorbrott, däremot en hyfsad chans på förberedelse till mord. Det är ett något mildare brott. Och det viktigaste för åklagaren är att hålla dem kvar, säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap.
I dag avgör Göteborgs tingsrätt om de misstänkta häktas – eller släpps.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER