Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu lutar det åt Taube

RESPEKT FÖR LUTAN. Gitarristen Bengt Magnusson och Peter Harryson visar upp Evert Taubes ovärderliga luta som de ska ha med sig i föreställningen "Ensam långt ute".
Foto: SVEN-ERIK SVEN-ERIK

GÖTEBORG. Det är med stor respekt som Peter Harryson närmar sig Evert Taubes egen luta.

Och gitarristen Bengt Magnusson knäpper försiktigt på den tolvsträngade klenoden.

- Det är en ära att vi har fått låna den, och det vore nästan att häda om vi använder den på scenen, förklarar Peter Harryson. Den sista augusti har han premiär med "Ensam långt ute" om Evert Taube på Lorensbergsteatern. Det rör sig om en föreställning av Olle Adolphson som handlar om Evert Taube, från barndomen på Vinga ända fram till slutet och självfallet med mycket musik. - Jag blev helt entusiastisk när jag läste manuset. Och när jag nu får med mig duktiga musiker som Bengt på gitarr, Bernt Andersson på dragspel och Kjell Jansson på bas går det naturligtvis inte att tacka nej, förklarar Peter Harryson.

Utlånad av Sven-Bertil

 Och lutan från 1915 har de fått låna av Sven-Bertil Taube mot heligt löfte om att vårda den ömt. - Jag har bara plockat fram den och känt lite på strängarna, säger Bengt Magnusson. De färgglada banden har också hängt med sedan Everts dagar. - Astri strök banden inför varje framträdande, förklarar Peter Harryson. På något sätt kommer lutan att vara med i föreställningen. - Vi kommer att ge en annorlunda bild av människan Evert - om hans ensamhet och utsatthet. Jag träffade honom flera gånger och visst var han en makalös människa, menar Peter Harryson. Olle Adolphsons manus om Taube låg bortglömt i flera år innan producenten Silas Bäckström i Stockholm fick fatt på det. Det behövs bara några få uppdateringar i texten.

Berättare och sångare

 - Jag vill inte gärna ändra i Olles rader, för det finns också mycket av hans egen personlighet bakom, menar Peter Harryson som alltså kommer att vara föreställningens berättare och självfallet sångare. - Jag tror att jag har sjungit Evert Taubes visor ända sedan jag var fem år gammal. Och nu senast på Taubedagarna i Bohuslän förra helgen, berättar han. Och i morgon torsdag när han tillsammans med Bengt Magnusson framträder på Rökeriet på Åstol går det inte heller att undvika Evert Taube.