Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu lockas allt fler turister till Göteborg

Volvos reklamkampanj med Zlatan i spetsen har lockat amerikanska turister till Göteborg.Foto: Volvo

Efter en Volvokampanj i USA vallfärdade amerikaner till Göteborg för att turista. Aldrig förr har så många människor valt att besöka Göteborg som i fjol. Turistströmningarna bidrog till att Göteborg fick 4,1 miljoner övernattingar

– Det måste finnas ett brett utbud för alla, säger Stefan Gadd, Presschef på Göteborg & Co.

Så många nationaliteter sov i Sverige

Sverige hade förra året 56,6 miljoner gästnätter spridda över hela landet och de flesta övernattingar gjordes av svenskarna själva. Men flera andra nationaliteter har varit flitiga på att besöka och sova i Sverige under 2014.

Sverige

43 000 000 nätter

Ökning sedan 2013: 1 900 000 nätter

Norge

3 300 000 nätter

Ökning sedan 2013: 32 500 nätter

Tyskland

2 800 000 nätter

Ökning sedan 2013: 200 000 nätter

Storbritannien

670 000 nätter

Ökning sedan 2013: 67 000 nätter

USA

500 000 nätter

Ökning sedan 2013: 53 500 nätter

Under förra året har turister från hela världen vallfärdat till de stora svenska städerna. Göteborg är en av de städer som varit bland de mest välbesökta med över fyra miljoner övernattningar på stadens hotell och vandrarhem.

– Det var ett fantastiskt år, och inte bara för Göteborg, säger Stefan Gadd.

Och statistiken från SCB och Tillväxtverket visar just att trenden har varit att svenskar och andra nationaliteter väljer att åka på weekendresor till de större svenska städerna.

Stort tryck från flera länder

De flesta som besökte Göteborg under fjolåret var svenskar, norrmän, tyskar och slutligen engelsmän. Även trycket från USA har varit stort.

– Det har kommit en hel del amerikaner, ofta i affärsverksamhet, men också en grupp av amerikaner som väljer att besöka Sverige och Göteborg då de har en svensk anknytning, berättar Stefan Gadd.

För att locka just amerikaner har Göteborg & Co tillsammans med Volvo genomfört kampanjer i USA där de kan köpa Volvon de länge har suktat efter och få en paketresa till Göteborg på köpet.

2014 var Göteborgs år. Gothia Towers öppnade upp sitt tredje torn med ytterligare 500 hotellrum.

– Dessa 500 rum kunde utnyttjas under december och andelen övernattningar ökade på så vis, förklarar Stefan Gadd.

Allt fler övernattningar

Som bäst gick det just i decembermånad, då övernattningarna ökade med hela 19 procent. Något som aldrig tidigare har skett bara under en månad.

– Vi hade två stora saker som bidrog till turistnäringen, Julstaden, som alltid drar och sedan VM i innebandy. Turneringen inkluderade lag från hela landet och var stort för staden, säger Stefan Gadd.

Frågan är nu hur turistnäringen i Göteborg ska jobba för att hålla fjolårets siffror på samma höga nivå. Enligt Stefan Gadd så har 2015 mycket att erbjuda - för alla.

Under året kommer det krylla av olika kongresser och konferenser i Göteborg. Konferensen World Of Coffee kommer till Göteborg till sommaren och på Ullevi kommer flera konserter spelas.