Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu läggs utredningen kring ödeshuset ned

För GT:s reporter berättade den tidigare dömde mannen om att han placerat ut bevisen för att gäcka polisen. Foto: Anders Ylander
I det här huset, ett stenkast från E6 utanför Falkenberg, trodde polisen att ett grovt brott skett och gick ut till allmänheten och efterlyste eventuella offer. Foto: Anders Ylander
Mannen säger sig ha lagt ut olika fynd som polisen nu analyserat och därför väljer man nu att lägga ned utredningen. Foto: Anders Ylander

För en månad sedan gick polisen i Halmstad ut och sökte eventuella offer efter att flera fynd hittats i ett ödehus utanför Falkenberg.

Snart hamnade en tidigare dömd man i fokus när han gick ut och sa att han planterat ut bevisen för att gäcka polisen.

Nu väljer polisen att lägga ned utredningen, skriver Hallands Nyheter.

Det var den 23 april i år som polisen i ett pressmeddelande gick ut och eftersökte offer för en eventuell kidnappare och sexförbrytare. I ödehuset hittade polisen flera saker som vittnade om att någon hållits fången och utsatts för brott.

Tipsade polisen

Efter en månad har man ännu inte kommit i kontakt med något offer och en tidigare dömd man har berättat för polisen att det var han som arrangerade bevisen för att gäcka polisen.

Mannen dömdes 2011 för människorov och grov våldtäkt till fem års fängelse efter att ha tagit en kvinna till samma hus i Falkenberg som det nu aktuella. Men de grova gärningarna tilldrog sig i ett annat ödehus i Halmstads kommun och det huset är numera rivet.

Anledningen till att mannen tipsade polisen om att det var han som placerat ut bevisen i ödehuset i Falkenberg var att han ville visa hur lätt det är att få polisen att tro att ett brott begåtts bara för att man hittar en massa prylar. Han har nämligen aldrig erkänt gärningarna i Halmstad.

En större brottsplatsundersökning gjordes i ödehuset i Falkenberg och flera fynd skickades till Nationellt Forensiskt Center (NFC) för analys. Vilka fynd det handlar om vill polisen inte avslöja.

Lägger ned utredningen

Nu har analyssvaren kommit och det finns inget som tyder på att de fynden skulle ha samband med någon form av övergrepp.

– Vi har nu fått svaren från NFC och där har man endast hittat DNA från en av oss tidigare känd person, säger kommissarie Cecilia Bergstén, chef för roteln för grova brott, till Hallands Nyheter. Vi kommer nu att lägga ned utredningen, men vi är beredda att ta upp ärendet igen om någon målsägande hör av sig.