Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu kommer sommarhettan till Västsverige – 25 grader!

I helgen kan den som är badsugen få möjlighet: Det blir 25 grader i Västsverige.Foto: SANNA DOLCK / KVP
Strandväder – det blir det i helgen.Foto: Lovisa Waldeck

Det har varit regnigt, molnigt och en ovanligt mild juli. 

Men till veckoslutet kommer högsommarvärmen till Västsverige igen. 

På sina håll blir det upp till 25-26 grader under lördagen. 

– Det ser bra ut på fredag, då kan vi nog räkna med högsommarvärme, runt 25 grader och mestadels soligt, säger meteorologen Lasse Rydqvist. 

Den västsvenska sommaren försvann i början av juli och har sedan dess bara dykt upp sporadiskt. 

Mest har det varit gråa moln, regn och temperaturer omkring 16-18 grader. 

Anledningen är en så kallad jetström, med många vindar högt upp i atmosfären. Den har blockerat varm luft från att ta sig till våra breddgrader och därför har vädret varit ungefär likadant hela månaden: Grått och milt. Men i helgen ser det ut att bli ändring på det – redan på fredag, faktiskt. 

Då kan den som längtar efter sommaren njuta av temperaturer på 25 grader. 

– Då kan vi nog räkna med högsommarvärme, bekräftar Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

Sommarhetta på lördag

Hur milt har det då varit, egentligen? 

Jo, på vissa platser i landet har juli månad varit den kallaste på över 60 år. Och meteorologen Ina Ynnesdal, också på Storm, har tidigare sagt till GT att den som längtar efter rejäl värme får hoppas på augusti. 

– Kanske kan det lätta lite i augusti och att lågtrycket blir mindre märkbart. Men det är i så fall längre fram, enligt signalerna vi kan se, har hon sagt. 

Det börjar dock bra i augusti då både fredagen och lördagen blir heta i Västsverige. 

I Skaraborg och Sjuhärad blir det 25 grader och sol på lördag. Redan under fredagen ser temperaturerna ut att gå en bra bit över 20 grader. Regnmolnen håller sig borta. 

Ju längre inåt landet man kommer i Västergötland, desto varmare blir det enligt prognoserna. Bohuskusten får också varmt, men på sina håll blir det som mest ”bara” 20-21 grader. 

Återgår till regn på söndag

Efter den varma lördagen ser dock ”julivädret” ut att följa med in i augusti. 

Regn drar in på söndagen och nästa vecka blir mestadels mild med molntäcken och runt 17 grader. 

Onsdagen blir kallast med knappt 15 grader och mycket regn i hela Västsverige. 

På SMHI:s hemsida ser det eventuellt ut att vända efter det med något högre temperaturer igen, framåt nästa helg. Men den prognosen är ännu osäker. 

Så blir helgen och nästa vecka:

Göteborg: 24 grader på fredag, 22 grader på lördag och stekande sol. Men på söndag drar ett regnoväder in över staden och nästa vecka blir mestadels grå, mulen och regnig. Temperaturerna stannar på mellan 16 och 18 grader som mest. Nätterna blir kalla med runt 14 grader.

Sjuhärad: Fredagen och lördagen bjuder på grill- och badväder i Boråsområdet: Sol, omkring 24 grader och uppehåll. På söndag blir det regn (lokalt upp till 12 millimeter) och en hel del blåst. Nästa vecka ger omväxlande moln, regn och sol, men aldrig varmare än 18 grader. 

 

Skaraborg: I västra Skaraborg (Skara, Lidköping, Vara), blir det 25 grader på lördag och vindstilla. Möjligen någon temperatur lägre, i östra Skaraborg. Goda förutsättningar för bad och sol, alltså. Även fredagen ser varm ut, innan regnmoln drar in på söndagen. Nästa vecka ligger temperaturerna på omkring 19 grader med regn flera dagar. Nästkommande helg visar dock på ännu mer sol och runt 22 grader i hela området. 

 

Trestad: Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan kan njuta av 24-26 grader under lördagen. Vinden är stilla och himlen blå. Värmen smygstartar redan på fredag med runt 20 grader. Nästa vecka blir dock regnig, från och med söndag, och bortsett från några gråa dagar ser resten av veckan ut att fortskrida på samma sätt. 

 

Dalsland: Dalsland får varierande temperaturer i helgen. Som mildast är det 21 grader, som varmast kan det bli 25. Söndagen blir dock rejält regnig och nästa vecka visar på regn under tisdagen och torsdagen. Övriga dagar ser soliga ut med temperaturer på mellan 18-20 grader. 

 

Bohuskusten: Ju längre upp man kommer på Bohuskusten, desto mildare blir det i helgen. Men fredagen och lördagen visar på sol överallt och i Sotenäs/Lysekil-området blir det 24 grader. Regnet kommer först på söndagen då det även blir blåsigt. Temperaturerna nästa vecka ligger omkring 17 grader. 

 

Jönköpings län: Jönköping har lite moln på himlen men helt vindstilla på lördagen. Temperaturen ligger på 22 till 25 grader hela fredagen och lördagen. Nästa vecka blir mulen hela veckan med regn framåt veckoslutet. Dock kan en ny värmebölja dra in till nästkommande helg då prognosen visar sol och värme igen.

Norra Halland: Fredagen blir varmast i Halland med stekande sol och 23 grader. Längs kusten kan det bli rejält blåsigt, men lördagen ser lugnare ut med omkring 22 grader. Kommande vecka blir mulen, men med solchanser under tisdagen och nästa lördag – då ser temperaturerna återigen ut att stiga mot 20 grader.