Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu kommer den årliga SOM-undersökningen

Här är fler av dagens inrikes-toppnyheter.
Undersökningen görs av SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Bilden är en arkivbild. Foto: PER WISSING

5 000 slumpmässigt utvalda Göteborgare kommer snart få årets SOM-undersökning med frågor om många olika ämnen. Nytt för i år är frågor om elsparkcyklar, skriver Göteborgs universitet i ett pressmeddelande. 

– Undersökningen låter oss analysera skillnader mellan olika stadsdelar och hjälper oss att bättre förstå vad som skiljer olika områden åt exempelvis när det handlar om känslan av att kunna påverka politiska beslut, säger Stefan Lydén, demokratiutvecklingsledare på Göteborgs Stad, i pressmeddelandet.

Nu när årets undersökning skickas ut, till 5 000 Göteborgare mellan 16 och 85 år, så kommer också resultatet av förra årets SOM-undersökning att skickas ut. 

Undersökningen för 2018 kommer fram till att tryggheten och samhörigheten har ökat - och att den positivia inställningen till en linbana över Göta älv har minskat.

Under förra årets undersökning tyckte 41 procent att det fanns en stor samhörighet i de egna bostadsområdena, siffran från 2016 var 31 procent. 

Tycker Göteborg är säkrare 

Andelen deltagare i undersökningen som tycker att staden är trygg och säker har ökat de sedan 2016.

− Trygghet i det egna bostadsområdet varierar starkt mellan olika stadsdelar. De som bor i resurssvagare områden är de som känner sig minst trygga i det egna området, men intressant nog är det också denna grupp som i högst utsträckning håller med om att Göteborg i stort är tryggt och säkert, säger Björn Rönnerstrand, forskare vid SOM-institutet i pressmeddelandet.

Nytt för undersökningen som nu skickas ut är att Göteborgarna kommer få svara på frågor om elparkcyklarna som numera finns lite varstans i staden. 

Analyserar skillnader 

SOM-undersökningen görs av SOM-institutet vid Göteborgs universitet tillsammans med bland annat kommunen.  

− Undersökningen låter oss analysera skillnader mellan olika stadsdelar och hjälper oss att bättre förstå vad som skiljer olika områden åt exempelvis när det handlar om känslan av att kunna påverka politiska beslut. Dessutom ger upprepade mätningar en möjlighet att studera eventuella förändringar över tid säger Stefan Lydén, demokratiutvecklingsledare på Göteborgs Stad, i pressmeddelandet.