Åskovädret drog fram genom Västsverige på måndagen. SMHI varnar allmänheten för det kraftiga regnet under hela måndagen.
Åskovädret drog fram genom Västsverige på måndagen. SMHI varnar allmänheten för det kraftiga regnet under hela måndagen.

Nu kommer åskan – med kraftiga skyfall

Publicerad

Ovädret håller Västsverige i hårt grepp. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för åskoväder och skyfall – under hela måndagen.

Varningen innebär en väderutveckling med vissa risker för allmänheten och risk för störningar i en del samhällsfunktioner.

– Det är en väl befogad varning, och ser du att ovädret drar in över dig så finns en del försiktighetsåtgärder att vidta, säger Johan Groth, meteorolog på vädertjänsten Storm.

En kollision mellan den varma luften från Östersjön och den lite svalare luften från Västerhavet skapar en väderriskzon som sträcker sig över Från Skåne via Halland in över Västra Götaland och upp över hela Värmland. I dessa områden har SMHI därför utfärdat en klass 1-varning under hela måndagen och natten till tisdag.

– Ovädret rör sig så sakta att det kommer att dyka upp på olika platser i området med jämna mellanrum. Dessutom sker det nybildningar så det är inget som drar över och inte kommer tillbaka, säger Johan Groth, meteorolog på vädertjänsten storm.

Nybildningar

Under de inledande timmarna på måndagen har ovädret främst synts inåt landet, i området kring Vättern, berättar han. Det handlar om stor mängder regn och kraftig åska som drabbat flera orter.

– Men det är inget som säger att de som bor längs kutsen kan pusta ut, det kan komma under både dagen, kvällen och natten på grund av nybildningarna, säger Johan Groth.

En klass 1-varning innebär en väderutveckling med vissa risker för allmänheten och störningar i en hel del samhällsfunktioner. Men i och med att ovädret slår till väldigt lokalt gäller det att hålla uppsikt just där man själv befinner sig för att kunna ta till försiktighetsåtgärder.

Dra ur kontakten

– Var observant och titta och lyssna på himlen. Sen gäller det att använda sitt sunda förnuft. Ska man ut på vägarna blir ju sikten nedsatt om det regnar kraftigt och risken för vattenplaning blir större. Ta det då lugnt.

En bra idé kan också vara att hålla koll på sin elektronik.

– Bor man mer enskilt ute på landet är det en god idé att dra ut kontakten på vissa maskiner för att undvika elektronikproblem om man hör att det börjar mullra, säger Johan Groth.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER