KD-POLITIKER OCH TRANSSEXUELL. Maria Hansson Nielsen är medlem i Kristdemokraterna och har förtroendeuppdrag i Skara. Hon är KD:s första öppet transsexuella politiker men tycker att partikamraterna är mer förstående än fördömande. Foto: Per Wissing
KD-POLITIKER OCH TRANSSEXUELL. Maria Hansson Nielsen är medlem i Kristdemokraterna och har förtroendeuppdrag i Skara. Hon är KD:s första öppet transsexuella politiker men tycker att partikamraterna är mer förstående än fördömande.  Foto: Per Wissing

"Nu känner jag mig som mig"

Publicerad
Uppdaterad
SKARA. Maria, 58, är kristdemokratisk politiker och öppet transexuell.
Förr var hon man, hette Allan i förnamn, var gift tre gånger och hann skaffa tre barn.
- Nu känner jag mig som mig, säger Maria till GT.
Vi träffas utanför Skara domkyrka. Maria Hanson Nielsen ger ett lugnt och tryggt intryck. Hon har starkt målade naglar, halsband och kjol.
Det är inte bara så att hon har genomgått något så omvälvande som en könsbytesoperation.
Maria Hansson Nielsen har heller inte gjort någon hemlighet av det.
Hur är det att vara öppet transsexuell och politiker i ett parti som anses vara både homofobiskt och kritiskt till allt som inte följer den heterosexuella normen?

Stor förståelse

- Visst finns det högljudda homofober inom KD, men jag har aldrig känt att jag inte är välkommen i partiet. Jag kom ut 2007 och tycker att jag har mötts av stor förståelse och mycket stöd.
Allan Nielsen föddes i Danmark för 58 år sedan. Han blev en pojke som tyckte om att prova mammas kläder.
När kom du på att du var transsexuell?
Maria tittar tålmodigt på mig och fotograf Per Wissing.
- Det är inget man kommer på. Jag har vetat det hela livet.
Allan Nielsen flyttade till Sverige och ett jobb som bokbindare i Krylbo. Han gifte sig, gick med i Kristdemokraterna, skilde sig, gifte om sig, skilde sig och gifte om sig och skilde sig igen.
Hur det kommer sig att du gifte dig tre gånger när du säger att du hela tiden känt dig som en kvinna i en mans kropp?
- Jag spelade över. Gjorde dumheter för att visa att jag var macho. Det är ingen ursäkt men en förklaring.

Berättade sanningen

För sin tredje fru berättade Allan till slut sanningen. Han var övertygad om att hon skulle bli förbannad men i stället fick han stöd för sina känslor och rådet att göra något åt sin situation
- Jag påbörjade hela den här proceduren 2007. Själva operationen genomfördes i Linköping i januari i år, berättar Maria.
Hur gick operationen till?
- Kortfattat: Pungen tas bort, jag får behålla prostatan, ollonet blir en klitoris och svällkropparna på sidan av penis blir blygdläppar. Jag har ännu inte varit med någon man men det finns de som säger att den som genomgått en sådan här operation får ännu större känsla i sin vagina än en som är född till kvinna.
Egentligen skulle Maria Hansson Nielsen fått hormonbehandling för att få brösten att växa men efter flera blodproppar vågade inte läkarna ge sig på det.
I stället fick hon större byst genom ännu en operation.

Skapa bättre förståelse

Hur ser du på din politiska framtid - vill du avancera inom partiet?
- Nej, jag är nöjd med att sitta i omsorgsstyrelsen i Skara. Nu vill jag i första hand ägna mig åt att skapa en bättre förståelse för oss transsexuella.
Hur tror du att KD:s inställning till transsexuella som dig påverkas om Göran Hägglund slutar som partiledare?
- Det är svårt att säga, jag gillar ju Hägglund. Han är hövlig och vänlig. Det är högt till tak i partiet under hans ledarskap. Sådant utvecklar ett parti. Det finns en hel del i politiken jag inte gillar men så är det ju, det finns inget politiskt parti som man kan sympatisera med hundraprocentigt.
Om Hägglund avgår vem vill du då se som hans efterträdare?
- Annica Eclund eller David Lega.
Jimmy Fredriksson
Jimmy Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER