Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu kan kommunen rengöra händerna i ”Tegnells tårar”

Då finns ett vaccin • Hör Jimmie Åkesson, Jonas Sjöstedt, Nyamko Sabuni och Ebba Bush • Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten svarar på frågor.
Johanna Persson är kemilärare på Strömstad gymnasium.
Foto: Privat
Eleverna Beraat Secici och Nikolai Moskaliouk Gustafsson tillverkar handspriten. De går på naturvetenskapliga programmet på Strömstad gymnasium.
Foto: Privat
”Tegnell tears” är inte tillverkad av statsepidemiologens tårar, utan etanol, glycerol och väteperoxid.
Foto: Privat

Kemiläraren Johanna Persson och hennes elever på Strömstad gymnasium bestämde sig för att tillverka egen handsprit – och döpa den till ”Tegnell tears”.

Nu har de skänkt handspriten till Strömstads kommun.

– Vi gillar Anders Tegnell, vi är hans fans, säger läraren, som tidigare pratat med Strömstads tidning

Efter att ha hört om den stora bristen på handsprit som råder i spåren av coronavirusets framfart, och efter ett tips från en tidigare kollega, bestämde sig kemiläraren Johanna Persson för att hjälpa till. 

– Jag googlade fram ett recept och på måndagen fick några elever börja inventera våra förråd, och det visade sig att vi hade alla ingredienser vi behövde, säger Johanna Persson.

De gick efter världshälsoorganisationen WHO:s recept och blandade etanol, väteperoxid och glycerol. Eleverna fick själva räkna om receptet för att möta tillgången skolan hade till de nödvändiga ingredienserna. Sen satte handspritsproduktionen i gång på tisdagen.

– Eleverna tyckte det var jätteroligt, de som inte var med på tisdagslektionen var lite ledsna över att missa det, säger Johanna Persson.

Foto: Privat

”Tegnell tears”

Hon gav också eleverna uppdraget att själva skapa etiketter att fästa på flaskorna. Både varningstext och innehållsförteckning – och ett produktnamn.

– När de kom till mig och ville att jag skulle skriva ut den färdiga etiketten så stod det ”Tegnell tears”. Så det var helt deras idé, säger Johanna Persson, som ser det som en kärleksfull blinkning till statsepidemiologen. 

– Vi gillar ju Tegnell, vi är fans av honom.

De färdiga flaskorna, 16 stycken, förvarades sedan i karantän i två dagar för att låta väteperoxiden verka och göra flaskorna sterila. Sedan levererades de av Johanna Persson till Strömstads kommun.

– De visste att det var på väg sedan innan, de tyckte det var skoj.

På tisdagen kom beskedet om regeringens beslut att rekommendera distansundervisning för landets alla gymnasium, högskolor och universitet. Då hade Johanna Persson redan hunnit beställa material för att kunna tillverka mer handsprit.

– Vi har så vi kan tillverka mer men det går ju inte just nu. Tills vidare får eleverna göra simulerade labbar på nätet, skriva rapporter utifrån det och kolla på inspelade föreläsningar, säger hon.


Skulle sättas i karantän – då slog de till.